Στο Ευρωκοινοβούλιο το ελληνικό «όπλο» για τα fake news

Στο Ευρωκοινοβούλιο το ελληνικό «όπλο» για τα fake news

Στην Ελλάδα της κρίσης, ένας 20χρονος φοιτητής από τη Λάρισα, ο Βαλεντίνος Τζέκας, φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είναι η απόδειξη ότι ένας νέος άνθρωπος με ιδέες, μπορεί να κάνει πράξη τα όνειρά του, αρκεί να σκέφτεται καινοτόμα.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Έλληνας φοιτητής που ψάχνει τους… ψεύτες του Διαδικτύου και υπόσχεται να σώσει πολλούς φορείς από ψευδείς ειδήσεις είχε μιλήσει στο newsbeast.gr για το FightHoax, ένα πολυεργαλείο που έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να «σκανάρει» κάθε είδους πληροφορία που είναι γραμμένη στον παγκόσμιο ιστό και να αποκρίνεται κατά πόσο η είδηση είναι αληθινή ή ψευδής (hoax).

Το «κλικ» έγινε με τις αμερικανικές εκλογές που στιγματίστηκαν από ένα καταιγισμό ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το FightHoax αναλύσει άρθρα ειδήσεων στα αγγλικά, όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε με την βομβιστική επίθεση στη συναυλία στο Μάντσεστερ. Αυτό που βλέπεις είναι αν είναι αλήθεια το δημοσίευμα, αν κρύβει κάτι και πώς μπορείς να το αναλύσεις. Οπότε βάζεις το url του άρθρου στο FightHoax, και μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα σου λέει εάν αυτό που διαβάζεις είναι αλήθεια ή όχι, εάν είναι trusted ή hoax. Σου δίνει έτσι μία πρώτη πρόβλεψη αν μπορείς να το εμπιστευτείς ή όχι και αργότερα πιο κάτω σου βγάζει 7 με 8 μηνύματα-αποτελέσματα τα οποία αναλύουν την γλώσσα του κειμένου δηλαδή γραμματικά και συντακτικά αν είναι καλή η ποιότητα του άρθρου, αν υπάρχει προπαγανδιστική γλώσσα δηλαδή φορτισμένες εκφράσεις, ο αρθρογράφος που έχει γράψει πιο πριν, αν είναι έμπειρος ή κάποιος που μόλις ξεκίνησε. Σου αναλύει επίσης τη σελίδα. Το άλλο σημαντικό που έχει είναι ότι μπορεί να σου προτείνει πάνω στο ίδιο θέμα άρθρα αντίθετης άποψης ώστε να πάρεις μία πιο σφαιρική εικόνα», είχε πει στο newsbeast.gr για τον τρόπο που λειτουργεί η πλατφόρμα FightHoax.com.

Λίγους μήνες μετά τη συνέντευξή του ο Βαλεντίνος Τζέκας παρουσίασε το πρόγραμμά του στο Ευρωκοινοβούλιο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο που μπορεί η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, με αφορμή και την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, που οδήγησε στην ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Όπως δήλωσε ο 20χρονος φοιτητής στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τη δεύτερη έκδοση του FightHoax, που θα είναι διαθέσιμη σε μια εβδομάδα και γνώρισε θετική υποδοχή.

«Όλοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο με τεχνικό τρόπο, εμείς προσπαθούμε με μια πιο ανθρώπινη οπτική γωνία, ενισχύοντας την κριτική σκέψη του χρήστη, ταυτόχρονα», επισήμανε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη έκδοση του FightHoax, που έρχεται ενάμιση χρόνο μετά την παρουσίαση του προγράμματος, τόνισε ότι «εάν η πρώτη έκδοση ήταν κατσαβίδι, η δεύτερη είναι… ελβετικός σουγιάς». Η ομάδα του FightHoax είναι πιο δυνατή, καθώς απαρτίζεται πλέον, από άλλα δύο άτομα, εκτός του ιδρυτή Βαλεντίνου Τζέκα. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ιδρυθεί και επίσημα η εταιρεία.

Οι δυνατότητες του FighHoax 2.0

Μεταξύ άλλων, το FightHoax «κρίνει», αν το άρθρο είναι άρθρο γνώμης, αν περιέχει τίτλο για να σε οδηγήσει να κάνεις κλικ (clickbait), εάν η γλώσσα προπαγανδιστική που έχει σκοπό να σε επηρεάσει ή ποιοτικά φτωχή.

Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να αναλύσει το παρελθόν του συγγραφέα, δίνοντας πληροφορίες για τους ιστότοπους όπου έχει δημοσιεύσει, ενώ παραθέτει άρθρα από διαφορετικές πηγές και πολιτικές απόψεις για ίδιο θέμα για να μπορέσει ο αναγνώστης να σχηματίσει σφαιρική άποψη.

Τέλος, αναλύει το ιστορικό της πηγής, ποιος την έχει ιδρύσει, πόσα άτομα απασχολεί, αν έχει κάποια βραβεία και παρουσιάζει διάφορα γραφήματα ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να εξερευνήσει το θέμα και πιο οπτικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Βαλεντίνου Τζέκα στο newsbeast.gr.

Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment