Οι πλούσιοι Κινέζοι γίνονται πλουσιότεροι

Οι πλούσιοι Κινέζοι γίνονται πλουσιότεροι

Η συγκέντρωση πλούτου από τους πλουσιότερους Κινέζους είναι πολύ ταχύτερη από αυτήν που παρουσιάζεται στον υπόλοιπο κόσμο, εδώ και χρόνια. Η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων της Κίνας έφτασε τα 24,2 τρισ. δολάρια, αν και οι ρυθμοί συγκέντρωσης έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στην ασιατική χώρα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η παγκόσμια ανάπτυξη της περιουσίας των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου επιβραδύνθηκε στο 5% το 2015. Και αυτό οφείλεται κυρίως στη μειωμένης ανάπτυξη του προσωπικού πλούτου στις ΗΠΑ, που παραμένουν το μεγαλύτερο κέντρο πλουσίων στον πλανήτη, σύμφωνα με την Capgemini Wealth Management. Τo 2015, οι πλουσιότεροι άνθρωποι των ΗΠΑ αύξησαν το 2015 την περιουσία τους κατά μόλις 2%.

Ωστόσο και στην Κίνα παρατηρείται επιβράδυνση, κυρίως λόγω την μεταρρυθμίσεις στην διαχείριση πλούτου της χώρας αλλά και της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που έχει ξεκινήσει η κινεζική κυβέρνηση. Ακόμη και έτσι, περσινή έκθεση της PwC ανέφερε ότι ένας νέος δισεκατομμυριούχος εμφανιζόταν κάθε τρεις ημέρες στην Ασία, το 80% εκ των οποίων ήταν κινέζοι επιχειρηματίες.

Οι δισεκατομμυριούχοι της Κίνας έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους παγκοσμίως, προχωρώντας τα τελευταία χρόνια σε πολλές αγορές και επενδύσεις υψηλού προφίλ. Ωστόσο η εκστρατεία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια έχει στραφεί και κατά των μεγιστάνων της χώρας.

Πιο πρόσφατη είναι η σύλληψη του Γου Ξιαχούι, προέδρου της Anbang Insurance, η οποία εξαγόρασε την ιστορική ξενοδοχειακή αλυσίδα Waldorf Astoria το 2014 για περίπου 2 δισ. δολάρια. Ο Γουάνγκ Τζινγκ, αντιπρόεδρος της CMB, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην διαχείριση πλούτου και την προσωπική τραπεζική, από τον περιορισμό του Ξιαχούι, αλλά πρόσθεσε πως είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τον κλάδο.

Την ίδια στιγμή η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται, μετά από μια εποχή συνεχών διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης. Ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων ξεπέρασε τα 1,5 εκατ. με τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία να φθάνουν σε αξία τα 24,2 τρισ. δολάρια. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της China Merchants Bank και της Bain & Co, οι Κινέζοι με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 εκατ. δολαρίων έφθασε τα 1,58 εκατομμύρια στα τέλη του 2016 από 180.000 που ήταν μια δεκαετία πριν.

Τα συνολικά τους περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να ξεπεράσουν 28 τρισ. δολάρια μέχρι το 2018, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η ανάπτυξη τους θα υποχωρήσει στο 14% από το υψηλό του 21% που ήταν την περίοδο μεταξύ του 2014 και του 2016.

Επιπλέον, φέτος αναμένεται να μειωθεί και η συχνότητα με την οποία δημιουργούνται οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι. Η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 18% το 2017 από 23% που ήταν την τριετία 2014-2016.

insider.gr

Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment