Τι ακριβώς είναι η αναπτυσσόμενη βιομηχανία των eSports;

Τι ακριβώς είναι η αναπτυσσόμενη βιομηχανία των eSports;

Μια νέα, ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία στο χώρο των σπορ έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας φανατικό κοινό ιδιαιτέρως στη γενιά των «Millennials» (η γενιά που έχει γεννηθεί μεταξύ του 1980 και του 2000).

Τα eSports αποτελούν τη νέα τάση της εποχής, που βασίζεται στην άρρηκτη σχέση -σε βαθμό εξάρτησης θα λέγαμε- που έχει αποκτήσει ο άνθρωπος με τους υπολογιστές, τις παιχνιδομηχανές και τις κάθε λογής «έξυπνες» συσκευές.

Τα eSports (συντομογραφία των Electronic sports) ή ηλεκτρονικά αθλήματα, αποτελούν μια νέα μορφή αθλητισμού, στην οποία το ρόλο των αθλητών έχουν οι παίκτες videogames που συναγωνίζονται σε δημοφιλή παιχνίδια μέσω υπολογιστών ή παιχνιδομηχανών.

Σίγουρα, υπάρχουν ενστάσεις για το κατά πόσο τα eSports μπορούν να χαρακτηριστούν ως άθλημα.

Από τη στιγμή όμως που έχουν αποκτήσει φανατικό νεανικό κοινό, υποστηρίζουν μια αγορά (αυτή των videogames) που αποτιμάται στα 100+ δισ. δολάρια και με δεδομένο ότι η οικονομία και οι αγορές μεταλλάσσονται και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τις καταναλωτικές συνήθειες των «Millennials», τότε οι όποιες ενστάσεις και ρομαντισμοί παρακάμπτονται…

Ήδη, η οικονομία και οι αγορές έχουν αρχίσει να μεταλλάσσονται με βάση τη συμπεριφορά τους και τα δικά τους πρότυπα δαπανών.

Η άνθισή τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 2010, με τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ να πρωτοστατούν.

Τα στάδια που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα τουρνουά σε παγκόσμια κλίμακα σημειώνουν sold out, ενώ εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξέλιξή τους είτε μέσω live streaming (youtube, Twitch, MLG.tv κ.α.) είτε μέσω τηλεόρασης (ESPN, TBS κ.α.).

Πρόσφατα, μάλιστα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε επισήμως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως άθλημα και στόχος είναι κάποια στιγμή να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάτι τέτοιο μάλιστα δεν αποκλείεται να συμβεί το 2024 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού…

Σύμφωνα με την εταιρεία Newzoo, που ειδικεύεται σε θέματα αγοράς videogames και eSports, το 2017 η αξία της αγοράς των eSports σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε τα 700 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το 2019 θα φτάσει τα 1,1 δισ. δολάρια.

Ας δούμε κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε το Sports Business Institute της Βαρκελώνης και η Newzoo.

– Το 2016 περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια gamers πήραν μέρος στο διαδραστικό Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.

– Το 2014 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα League of Legends προσέλκυσε περισσότερους θεατές απ’ ότι ένα παιχνίδι των τελικών του NBA.

– Μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι οι διαφημιστικές δαπάνες για τα eSports θα ξεπεράσουν το ένα δισ. δολάρια.

– Το 2018 τα έσοδα από τα eSports θα φτάσουν τα 906 εκατομμύρια δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 38,2% σε σχέση με το 2017.

– Μέχρι το 2018 οι ώρες που θα καταναλωθούν παγκοσμίως για eSports θα φτάσουν τα 6,6 δισεκατομμύρια, από ένα δισεκατομμύριο που ήταν το 2012.

– Υπάρχουν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια θεατές eSports παγκοσμίως με τις προβλέψεις να αναφέρουν πως ο αριθμός θα εκτιναχθεί στα 500 εκατομμύρια εντός της επόμενης τριετία.

– Οι Millennials επιδεικνύουν το ίδιο ενδιαφέρον τόσο για τα eSports όσο και για τα παραδοσιακά σπορ με ποσοστό 27%. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αντιθέτως, προτιμούν τα παραδοσιακά σπορ (45%) δείχνοντας μικρότερο ενδιαφέρον για τα eSports (13%).

– Η Κίνα αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά καθώς μετρά 600 εκατομμύρια gamers, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 της παγκόσμιας αγοράς videogames η οποία αποτιμάται στα 101 δισεκατομμύρια δολάρια.

– Στις όχθες του ποταμού Yangtze στον δήμο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας κατασκευάζεται το πρώτο στάδιο στον κόσμο που προορίζεται αποκλειστικά για διεξαγωγή τουρνουά eSports. To Zhongxian E-Sports Stadium θα έχει χωρητικότητα 7.000 θεατών και η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης πολυτελές ξενοδοχείο, δύο εκθεσιακά κέντρα, εστιατόρια καθώς επίσης και τεράστιες οθόνες LED που θα τοποθετηθούν έξω από αυτό για να μπορούν να βλέπουν οι επισκέπτες τι ακριβώς συμβαίνει στους αγώνες.

– Κορυφαία αθλητικά σωματεία και λίγκες από όλο τον κόσμο μπαίνουν στο παιχνίδι δημιουργώντας τμήματα eSports.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής τμήμα eSports έχουν ιδρύσει ο Παναθηναϊκός και ο Άρης.

– Οι τρεις ομάδες με τα μεγαλύτερα κέρδη από τουρνουά στην ιστορία των eSports είναι οι:

Team Liquid ($18,231,389.11)

Evil Geniuses ($16,670,734.93)

Newbee ($12,141,392.46)

– Οι τρεις gamers με τα περισσότερα έσοδα από τουρνουά μέχρι σήμερα είναι:

Kuro «KuroKυ» Takhasomi ($3,567,039.35)

Amer «Miracle» Barqawi ($3,146,079.88)

Saahil «UNiVeRsE» Arora ($2,957,456.27)

Τα eSports στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα eSports βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο παρουσιάζοντας όμως αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα της PayPal και της SuperData, το 71% του ελληνικού κοινού που ασχολείται με τα ηλεκτρονικά αθλήματα είναι ηλικίας 13 με 34 ετών, με τη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία να είναι εκείνη των 25-34 ετών (28%).

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 19% του ελληνικού κοινού των eSports είναι έφηβοι ηλικίας 13-17 ετών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, το οποίο φέρνει την Ελλάδα στην ίδια θέση με την Γαλλία, τη Βουλγαρία και τη Νορβηγία.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ευρωπαϊκές χώρες όπου αυξάνεται σταθερά το γυναικείο κοινό των eSports, με το ποσοστό να φτάνει το 19% το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2016. Ο συνολικός μέσος όρος στην Ευρώπη πέρσι ήταν 18%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πρωτεία στη συγκεκριμένη κατηγορία κατέχει η Σουηδία, καθώς το ποσοστό των γυναικών που ασχολούνται με τα eSports ανήλθε στο 25%. Ακολουθούν η Πολωνία (24%) και η Γαλλία (23%).

Το κοινό σε Ελλάδα και Ευρώπη

Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με τα ηλεκτρονικά αθλήματα, εκ των οποίων οι 437 χιλιάδες είναι Έλληνες. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα νούμερα θα διατηρήσουν ανοδική τάση, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση καθώς το αντίστοιχο κοινό εκτιμάται ότι θα ανέβει κατά 17% έως το τέλος του 2019 (σε σύγκριση με το 2017) ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο (512.555 για την ακρίβεια).

Τα έσοδα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το 2017 τα συνολικά κέρδη από τα eSports στην Ευρώπη ανήλθαν σε 253 εκατομμύρια δολάρια, με τις εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά να κάνουν λόγο για 325 εκατομμύρια δολάρια.

Η αγορά της Ρωσίας κατέχει την πρωτιά στη λίστα, με έσοδα που έφτασαν τα 38 εκατομμύρια δολάρια.

Η ελληνική αγορά κατέχει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη, με έσοδα ύψους 850.000 δολαρίων. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ουγγαρία (570.000 δολάρια).

Οι προβλέψεις, πάντως, είναι θετικές, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς η φετινή ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς στην χώρα μας θα φτάσει περίπου το 17-18% το 2018. Μπορεί να απέχει αρκετά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 29%, είναι όμως πιο ψηλά από την Ιταλία (15%) και την Ιρλανδία (5%), ενώ έχει αντίστοιχο ρυθμό με την Δανία (18%) και την Γαλλία (19%).

Πηγή: newsbeast.gr

Tags:
, ,
Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment