Το Facebook έχει “γκρεμιστεί” και οι επενδυτές τα βάζουν με τον Zuckerberg

Το Facebook έχει “γκρεμιστεί” και οι επενδυτές τα βάζουν με τον Zuckerberg

Δεν υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που θα ήθελαν να βρίσκονται στην θέση του Mark Zuckerberg αυτή την περίοδο καθώς ο ιδρυτής του Facebook έχει να αντιμετωπίσει τις καταιγιστικές επιθέσεις από τους επενδυτές της εταιρείας. Ο λόγος των επιθέσεων αυτών δεν είναι άλλος από την μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής του κοινωνικού δικτύου και τις συνεχείς αποκαλύψεις για σκάνδαλα προσωπικών δεδομένων, fake news που “αλωνίζουν” την πλατφόρμα και ελλείπείς ελέγχους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αν όμως για όλα τα άλλα οι επενδυτές απλά γκρινιάζουν, σε ότι έχει να κάνει με τις αποδόσεις της μετοχής, έχουν σηκώσει την σημαία της αμφισβήτησης εναντίον του ισχυρού άντρα της εταιρείας. Από τον Ιούλιο που η μετοχή του Facebook βρέθηκε στο υψηλότερο της επίπεδο, το κοινωνικό δίκτυο έχει χάσει το 40% της αξίας του, ενώ οι καθημερινοί του χρήστες παρουσιάζουν πτωτική τροχιά.

Το Facebook έχει χάσει από τα τέλη Ιουλίου περίπου 200 δισ. δολάρια σε αξία, πτώση η οποία μπορεί εν μέρη να αποδοθεί στο γενικότερο sell off των τεχνολογικών μετοχών, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο μαζικού ξεπουλήματος από τα τέλη Αυγούστου, λόγω ανησυχίας για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την Κίνα. Αλλά τα προβλήματα του Facebook ξεκίνησαν αρκετά πριν την έναρξη του εμπορικού πολέμου.

Το εμπορικό μοντέλο του Facebook το οποίο στηρίζεται στην προσέλκυση όλο και περισσότερων χρηστών πρόθυμων να μοιραστεί τις προσωπικές του ιστορίες, αποτελώντας ένα κοινό για το οποίο οι εταιρείες είναι επίσης πρόθυμες να ξοδέψουν λεφτά σε διαφήμιση για να τους προσεγγίσουν, έχει αρχίσει και χωλαίνει. Όμως οι αντιδράσεις και οι προτάσεις τόσο των επενδυτών όσο και κάποιων μελών του διοικητικού συμβουλίου, δεν έχουν ιδιαίτερη τύχη, καθώς ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η επιχείρηση, και οι μοναρχικές εξουσίες του ιδρυτή και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές αλλαγές, εκτός αν τις κάνει ο ίδιος.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, το Facebook έχει χάσει την εμπιστοσύνη της βάσης των χρηστών και για να την κερδίσει πίσω θα πρέπει να κάνει κάτι σημαντικό. Με δεδομένο πως τα περισσότερα στελέχη της εταιρείας, ακόμα και τα πιο προβεβλημένα στην ουσία δεν έχουν ουσιαστικό λόγο για τις επιλογές της εταιρείας. Αυτό που προτείνουν αρκετοί επενδυτές είναι ο Zuckerberg να παραιτηθεί από την θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, διατηρώντας αυτή του διευθύνοντα συμβούλου, βήμα που από κάποιους χαρακτηρίζεται δραματικό. Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών τεχνολογίας τα προεδρεύει ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος συχνά είναι και ο ιδρυτής της εταιρείας. Αντίστοιχος διαχωρισμός ΄χει γίνει με τον Elon Musk αλλά και αυτό δεν ήταν επιλογή του καθώς του επιβλήθηκε από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

ΤΟ μεγαλύτερο πρόβλημα του Zuckerberg είναι πως πια δεν θεωρείται ο “φρέσκος αέρας” της εταιρείας και πως πια οι ιδέες του δεν είναι οι πρωτοποριακές τομές, ενώ υποστηρίζεται πως έχει χάσει την εικόνα του προς τα έξω.

Η πρόταση απαλλαγής του Zuckeberg από την θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, θα ψηφιστεί μέσα στο 2019, με τους πιο φανατικούς επικριτές του εντός της εταιρείας να τον κατηγορούν πως δεν χειρίστηκε σωστά την υπόθεση της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica, τις γενικότερες διαρροές προσωπικών δεδομένων, ενώ αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η δυνατότητα των διαφημιζόμενων να μπορούν να αποκλείουν ορισμένες μειονοτικές ομάδες από τα να βλέπουν συγκεκριμένες διαφημίσεις. .

Πόσο πιθανό όμως είναι να έχουμε “ανατροπή” στο θρόνο του Facebook; Δύσκολο έως αρκετά απίθανο. Ο Mark Zuckerberg από τότε που ξεκίνησε το διάσημο κοινωνικό δίκτυο στο δωμάτιο του στο Χάρβαρντ το 2004 έχει διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και εξακολουθεί να κατέχει το 60% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, κάτι που τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο της μοίρας του. Όμως κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει πως το κλίμα μέσα στο Facebook είναι εναντίον του και οι εξελίξεις όταν ξεκινήσουν να τρέχουν, θα είναι ραγδαίες.

Πηγή: EMEA.gr

Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment