Site icon Techsmart

4 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Κωδικού Πρόσβασης – Πως θα δημιουργήσετε άθραυστο!

– Κάθε χρόνο, την πρώτη Πέμπτη του Μαΐου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κωδικού Πρόσβασης, με αφορμή την οποία η Check Point® Software Technologies Ltd.  (NASDAQ: CHKP), κορυφαίος εξειδικευμένος πάροχος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να στείλει μια υπενθύμιση σχετικά με τη σημασία της αφιέρωσης ιδιαίτερης προσοχής στους κωδικούς πρόσβασης, καθώς αποτελούν ένα από τα κύρια εμπόδια που μπορεί να θέσει ένας χρήστης κατά των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

 

Οι κωδικοί πρόσβασης χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, αλλά παρά την τεράστια σημασία τους, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός κακών πρακτικών όσον αφορά τη διαχείριση και τη δημιουργία τους. Το 2019, το National Cyber Security Centre στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης όπως τη σειρά των αριθμών “123456”, αποδεικνύοντας ότι πολλοί χρήστες εξακολουθούν να αγνοούν τους πιθανούς κινδύνους.

 

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι αδιάκοπες τεχνολογικές εξελίξεις δεν ωφελούν μόνο τους χρήστες, παρέχουν επίσης νέα εργαλεία στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου που τα χρησιμοποιούν για την εξαπόλυση των επιθέσεών τους. Αυτοί που κάποτε θεωρούνταν ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης γίνονται πλέον ξεπερασμένοι, δημιουργώντας νέες ευπάθειες.

 

Η έλευση νέων καρτών γραφικών με εικονική μνήμη (VRAM) άνοιξε την πόρτα σε συσκευές hardware να επεξεργάζονται δεδομένα υψηλής ταχύτητας, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε brute-force κυβερνοεπιθέσεις για την απόκτηση κωδικών πρόσβασης, καθώς είναι τα νεότερα μοντέλα που μπορούν να εκτελέσουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ελέγχους σε μόλις ένα δευτερόλεπτο, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε επιτευχθεί προηγουμένως από τις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU). Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε έναν κωδικό πρόσβασης με λιγότερους από 12 χαρακτήρες που βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση γραμμάτων και αριθμών, μπορεί να παραβιαστεί σε λίγες μόνο ημέρες.

 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Hive Systems, η οποία μοιράστηκε τους κατά προσέγγιση χρόνους κατά τους οποίους οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα μπορούσαν να «σπάσουν» τους κωδικούς πρόσβασής μας, κυμαίνονται από ελάχιστη προσπάθεια και σχεδόν στιγμιαίες στιγμές για τους πιο ανασφαλείς κωδικούς πρόσβασης, έως 438 τρισεκατομμύρια χρόνια για τα πιο ισχυρά κλειδιά. Σε μόλις ένα χρόνο, αυτοί οι ίδιοι αριθμοί έχουν δει τους πιθανούς χρόνους ευπάθειας τους να μειώνονται έως και 90%, με την είσοδο νέων παραγόντων όπως οι υπηρεσίες cloud ή η τεχνητή νοημοσύνη, και το ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια.

 

 

Ο στόχος και οι λόγοι είναι σαφείς, αλλά τι χρειάζεται ένας κωδικός πρόσβασης για να είναι ασφαλής και ισχυρός; Η Check Point Software παρουσιάζει τα καθοριστικά σημεία-κλειδιά για την επίτευξή του:

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version