Βροχή τα μπόνους για τον CEO της Activision Blizzard

Βροχή τα μπόνους για τον CEO της Activision Blizzard


Με κέρδη 4.66 δισ. δολαρίων το 2015, η Activision Blizzard είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών και ψυχαγωγίας στον κόσμο, χάρη σε τίτλους όπως η σειρά Call of Duty, το World of Warcraft (κεντρική φωτογραφία), το Diablo, το Overwatch και, στα smartphones, τα Candy Crush Saga και Farm Heroes Saga. O διευθύνων σύμβουλός της, Robert Kotick (αριστερά) βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και 25 χρόνια και είναι ο παλαιότερος CEO σε εταιρεία τεχνολογίας μετά την αποχώρηση του Larry Ellison από τη συγκεκριμένη θέση στην Oracle. Η νέα σύμβασή του, που κατατέθηκε προ ημερών από την Activision Blizzard, είναι γεμάτη από κίνητρα για επίτευξη στόχων, με κάποια από τα μπόνους να αφορούν απλά και μόνο την μελλοντική υπογραφή συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Τα μπόνους που σχετίζονται με τα κέρδη και την επίτευξη στόχων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αντίθετα με εκείνα που αφορούν μελλοντικές συμφωνίες. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είναι μέρος των καθηκόντων κάθε διευθύνοντος συμβούλου και δεν δικαιολογούν επιπλέον αποδοχές. «Τα κίνητρα που δίνονται συνήθως σχετικά με τις συγχωνεύσεις επικεντρώνονται στη σύναψη συνεργειών και στην βελτίωση της ενσωμάτωσης αυτών παρά στην επίτευξη μιας συμφωνίας», εξηγεί ο John Trentacoste, διευθυντής της συμβουλευτικής Farient Advisors. «Η σκληρή δουλειά αρχίζει μόλις στεγνώσει το μελάνι. Στην εποχή του εξονυχιστικού ελέγχου από τους επενδυτές, μπόνους που σχετίζονται αποκλειστικά με το κλείσιμο ενός deal, σπανίζουν».

Συμβόλαιο μέχρι το 2021

Το συμβόλαιο του Kotick τον δένει μέχρι το 2021 και περιλαμβάνει μια πληθώρα μπόνους σχετιζόμενων με την επίτευξη στόχων. Κάποια θα αποδοθούν νωρίτερα αν η τιμή της μετοχής της εταιρείας διπλασιαστεί σε σχέση με το μέσο όρο του 2016 και παραμείνει έτσι για τουλάχιστον 90 ημέρες συναλλαγών. Ή αν η χρηματιστηριακή αξία της Activision αυξηθεί κατά 15% ύστερα από μία ή περισσότερες συμφωνίες και παραμείνει στα ύψη αυτά για έξι συνεχόμενους μήνες.

Είναι δύσκολο να υπολογιστούν τα έσοδα του Kotick με το νέο συμβόλαιο, γιατί η Activision δεν αποκάλυψε χρηματικές αξίες στις περισσότερες επιβραβεύσεις. Μία εξαίρεση ήταν ένα μπόνους συνδεδεμένο με τα κέρδη της εταιρείας σε ορίζοντα τριετίας, που θα του αποφέρει μέχρι 1,51 εκατ. μετοχές. Ποσό που μεταφράζεται σε 56,6 εκατ. δολάρια με βάση τη σημερινή τιμή της μετοχής στα 37,37 δολάρια. Εκπρόσωπος της Activision αρνήθηκε να σχολιάσει το ποσό.

Ένας ακόμη CEO με αμοιβή συνδεδεμένη με συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι ο Richard Gelfordτης Imax Corp, που θα λάβει ένα ποσοστό των εσόδων σε περίπτωση πώλησης της εταιρείας. Ενώ στο συμβόλαιο του Michael Pearson, πρώην CEO της Valeant Pharmaceuticals International Inc. το 2014 προβλεπόταν μπόνους για την επίτευξη «τουλάχιστον μίας σημαντικής συμφωνίας».

Η Activision εξαγόρασε φέτος για περισσότερα από 5 δισ. δολάρια την King Digital Entertainment Plc, που παράγει παιχνίδια για κινητά όπως το Candy Crush Saga, καθώς και την Major League Gaming, που μεταδίδει διοργανώσεις e-sports. Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Matthew Kanterman, οι μελλοντικές συμφωνίες θα είναι πιθανότατα μικρότερες, που θα αποσκοπούν στην επέκταση συγκεκριμένων τμημάτων της εταιρείας.

insider.gr

Post a Comment

%d bloggers like this: