04 Jun Ουκρανή με νεοναζιστικές διασυνδέσεις παίρνει θέση μάνατζερ στο Facebook
Ουκρανή ακτιβίστρια που είχε εμφανιστεί ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα του εμπρησμού του κτιρίου των Συνδικάτων στην Οδησσό οπότε και 48 άνθρωποι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, προσελήφθη από το Facebook προκειμένου να καταπολεμήσει τη ρωσική «παραπληροφόρηση», αναφέρει σε δημοσίευμά του η ελληνική έκδοση του ρωσικού πρακτορείου Sputnik.
Ο λόγος για την Κατερίνα Κρουκ η οποία ανέλαβε ρόλο διευθύντριας δημόσιας πολιτικής του Facebook για την Ουκρανία.
Ενώ ασαφή παραμένουν τα άμεσα καθήκοντα της Κρουκ, η ανακοίνωση για τη συνεργασία με το Facebook έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό που την ακολουθεί στα κοινωνικά δίκτυα, που εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξαπολύσει κυνηγητό κατά των «τρολ του Κρεμλίνου».
Η Κρουκ έχει τη φήμη εχθρού της Ρωσίας, με σχετική αρθρογραφία σε διεθνή ΜΜΕ και στο Twitter. Η φήμη της ξεκίνησε να εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που προηγήθηκαν του ένοπλου πραξικοπήματος του 2014 στο Κίεβο, με την ίδια να γίνει «εκπρόσωπος» του λεγόμενου «Euromaidan» (των διαδηλώσεων στην Ουκρανία το 2013) καθώς έκανε ζωντανή μετάδοση στα αγγλικά μέσω Twitter από τις κινητοποιήσεις. Καθώς στις κινητοποιήσεις άρχισαν να πρωταγωνιστούν εθνικιστές του Δεξιού Τομέα και η Ακροδεξιά, η κατάσταση εκτραχύνθηκε και η βία κυριάρχησε.
Περίπου την ίδια εποχή, η Κρουκ έμπλεκε το εγκώμιο του νεοναζιστικού Σβόμποντα, τονίζοντας ότι «είναι Ουκρανο-κεντρικό» παρότι εξέφραζε ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με την εξαιρετικά εθνικιστική ιδεολογία του.
Παρότι λοιπόν η Κρουκ εμφανίστηκε μερικώς επιφυλακή με το κόμμα που θεωρούσε ήρωα τον Ουκρανό εθνικιστή ηγέτη και συνεργάτη των Ναζί, Στεπάν Μπαντέρα, δεν δίστασε να εκφράσει την ικανοποίησή της για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων που θεωρούσε εχθρούς της, στο κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό. Στο κτίριο που στις 2 Μαΐου 2014, χούλγικαν έβαλαν φωτιά, με την αστυνομία να παρακολουθεί άπραγη, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές. Οι άνθρωποι που κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από ασφυξία, διαμαρτύρονταν ειρηνικά για το πραξικόπημα στην κεντρική πλατεία της πόλης, πριν δεχθούν επίθεση από συμμορίες.
«Η Οδησσός καθαρίστηκε από τρομοκράτες, (είμαι) περήφανη για την πόλη που μάχεται για την ταυτότητά της. Δόξα στους πεσόντες ήρωες», έγραψε, την ημέρα εκείνη, η Κρουκ στο Twitter.
Έκτοτε, η Κατερίνα Κρουκ υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας (2014) και του υπουργείου Υγείας (2017) και διαχειρίστηκε τα κοινωνικά δίκτυα και τη διεθνή επικοινωνία της ουκρανικής Βουλής. Υπήρξε μία εκ των «κορυφαίων αναλυτών» του Stopfake.org, ενός ιστοτόπου που ισχυρίζεται ότι στόχο έχει να ανιχνεύει «ψέματα» ρωσικών ΜΜΕ για την Ουκρανία.
Το αμφιλεγόμενο παρελθόν και οι δηλώσεις της Κρουκ, δεν την εμπόδισαν να τιμηθεί με το Βραβείο Ελευθερίας από τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council το 2014 για τις ικανότητες της στη ζωντανή μετάδοση στο Twitter.
Πηγή: sputniknews.gr
No Comments