H είσοδος της Spotify στο χρηματιστήριο κλονίζει τη σχέση ανάμεσα σε Wall Street και Silicon Valley

H είσοδος της Spotify στο χρηματιστήριο κλονίζει τη σχέση ανάμεσα σε Wall Street και Silicon Valley


Ο τρόπος που επέλεξε η Spotify να ολοκληρώσει την IPO της, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις επενδυτικές τράπεζες και άνοιξε ένα νέο δρόμο στις εταιρείες τεχνολογίας και την σχέση τους με την Wall Street.

Daiel Ek, ο ιδιοκτήτης της Spotify, πάντα ήθελε να είναι διαφορετικός και να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και την ίδια γραμμή ακολούθησε και στην IPO της εταιρείας του. Απέφυγε τα road show για να προσελκύσει επενδυτές και έκανε στην άκρη τις επενδυτικές τράπεζες οι οποίες συνήθως διαχειρίζονται τις δημόσιες εγγραφές. Η μέχρι τώρα ακολουθία των πραγμάτων, θα ήθελε την Spotify να προσφέρει μετοχές σε μια επιλεγμένη ομάδα θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι θα βγάλουν εκατομμύρια για τις υπηρεσίες τους. Θα την ήθελε επίσης να χτυπάει καμπανάκια στην Wall Street και να δίνει τη μία συνέντευξη μετά την άλλη.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Η επιλογή της Spotify για μια άμεση τοποθέτηση παρά μιας κλασικής IPO ήταν ένα τολμηρό πείραμα και όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής εξελίξεις, άκρως επιτυχημένο. Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης η μετοχή της Spotify άρχισε να διαπραγματεύεται στα 165,90 δολάρια, περίπου 25% πάνω από την τιμή αναφορά των 132 δολαρίων με την αξία της Spotify να ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, 24 φορές μεγαλύτερη από τον ανταγωνιστή της, την εφαρμογή Pandorra, η οποία έκανε την IPO της το 2012.

Η Spotify έφερε την επανάσταση στις αγορές η οποία μάλιστα δείχνει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που έφερε στη μουσική βιομηχανία. Η IPO θα έχει την ευκαιρία να καταστεί ένα σημαντικό πρότυπο για άλλες εταιρείες τεχνολογίας και να αναδιοργανώσει την εξισορρόπηση εξουσίας μεταξύ της Wall Street και της Silicon Valley. Μέχρι στιγμής, υπάρχει μια αμοιβαία εξάρτηση μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Οι εταιρείες χρειάζονται τη συμβουλή και συμβολή των τραπεζιτών εάν θέλουν να ξεκινήσουν την ΙΡΟ τους. Και για τους τραπεζίτες, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν μεγάλη  κερδοφορία για τους πελάτες τους τα τελευταία χρόνια. 

Και μπορεί οι τραπεζίτες για να δείξουν κοντά στη φιλοσοφία τέτοιων εταιρειών να βγάζουν την παραδοσιακή στολή τους και να κυκλοφορούν την μέρα της IPO με τζιν και πουκάμισα, όμως πολιτισμικά, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο κόσμων. Οι FinΤech θα μπορούσαν να μπουν σε αυτό το κομμάτι και μετά το disrupt στον τραπεζικό τομέα να προκαλέσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο disrupt στον χρηματιστηριακό κλάδο. Με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, με συμβουλευτικά chatbots, υπηρεσίες πληρωμών και κρυπτονομίσματα, θα μπορούσαν να μπουν στον χώρο των τεχνολογικών ΙΡΟ και να διαταράξουν για τα καλά τις παγκόσμιες αγορές.

Ο κόσμος που κινείται γύρω από τις IPO παρακολουθεί σίγουρα στενά την πορεία της Spotify, όμως το μοντέλο που ακολούθησε η εταιρεία δεν είναι σίγουρο πως ταιριάζει σε όλες τις άλλες εταιρείες. Επίσης μπορεί η εταιρεία να μην ακολούθησε την παραδοσιακή διαδικασία για μια ΙΡΟ, αυτό όμως δε σημαίνει πως οι επενδυτικές τράπεζες είχαν αποκλειστεί από την διαδικασία. Ίσα – ίσα οι Morgan StanleyGoldman Sachs και ηAllan and Co είχαν και έχουν συμβουλευτικό ρόλο, ενώ η Morgan Stanley έκανε διερευνητικές βολιδοσκοπήσεις σε θεσμικούς επενδυτές για να πάρει μια αίσθηση για πιθανή τιμολόγηση.

Αλλά η Spotify δείχνει ότι είναι δυνατό να φθάσει κανείς στο κοινό χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών της Wall Street. Αυτό δείχνει πως πρέπει να σκεφτόμαστε νέες δυνατότητες. Οι επενδυτικές τράπεζες δεν πρέπει ούτε να το πολεμήσουν, ούτε να κατεβάσουν τα χέρια και να αφήσουν τα πράγματα στη  μοίρα τους. Αντίθετα θα πρέπει να σκέφτονται και να ανακαλύπτουν νέα μοντέλα που να ταιριάζουν με την φιλοσοφία των νέων εταιρειών, ειδικά των τεχνολογικών. Όσοι καταφέρνουν να προσεγγίσουν τις εταιρείες τεχνολογίας με νέες ιδέες πριν αναλάβουν να το κάνουν οι “τεχνολογικές επενδυτικές τράπεζες” μόνες τους, θα είναι μεταξύ των νικητών.

Πηγή: emea.gr

No Comments

Post A Comment

%d bloggers like this: