H WIND επενδύει: «Φέρνει» οπτικές ίνες, με τρομερές ταχύτητες

H WIND επενδύει: «Φέρνει» οπτικές ίνες, με τρομερές ταχύτητες

Αυτό γιατί διαθέτει όλα εκείνα που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή ενός ιδιόκτητου δικτύου ινών υπέρ-υψηλών ταχυτήτων σε επιλεγμένες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών τίθεται ήδη σε εφαρμογή σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτές της Καλαμάτας και της Νέας Σμύρνης, ενώ οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα εξοικείωσης με ταχύτητες που αγγίζουν μέχρι και το 1 Gbps.

Χρειάστηκαν ένα έτος και μερικοί μήνες προκειμένου να καταστεί εφικτή η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων, με 100 τυχερούς χρήστες, πλέον, να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο των νέων υπηρεσιών, που η WIND καινοτομεί προσφέροντας τες στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού.

 

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του δικτύου οπτικών ινών αλλά και το επενδυτικό πλάνο της επόμενης ημέρας για τη WIND ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Νάσος Ζαρκαλής σημείωσε από την Καλαμάτα, η οποία είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που φιλοξενεί το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών:

«Καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι ιδιαίτερα για την Ελλάδα να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με επτά φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων».

Παράλληλα ο κ. Ζαρκαλής στάθηκε στην ψηφιακή επανάσταση που οι οπτικές ίνες αναπόφευκτα φέρνουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα πληροί εκείνες τις προϋποθέσεις που θα τις επιτρέψουν να μετέχει -πρωτοποριακά στο εγχείρημα. «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία. Έχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν από σήμερα ήδη και με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στα δίκτυα νέας γενιάς. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ άλλων», υποστήριξε.

 

Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στη νέα εποχή και τις νέες συνθήκες για τη WIND, όπως αυτές διαμορφώνονται: «Eχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μας στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά».

Δίκτυο οπτικών ινών σε Καλαμάτα και Νέα Σμύρνη

Την αναλυτική παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου πραγματοποίησε ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, γενικός διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας ο οποίος εξήγησε πως το πιλοτικό δίκτυο κατάφερε να καλύψει συνολικά 3,5 χιλ. γραμμές και 277 σπίτια.

 

«Εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, και δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνολογίες, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει στο πλήρες 3ετές επενδυτικό πλάνο που καταθέσαμε στην ΕΕΤΤ. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών (FTTC/B/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus & G.fast): υπέρ – υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4K TV & VR, μεταβάλλοντας πλήρως τις εμπειρίες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων», υποστήριξε ο κ. Τζωρτζακάκης ενώ διαμήνυσε πως η εταιρεία είναι έτοιμη έτσι ώστε να μπορεί άμεσα να δημιουργήσει δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών.

 

Τριετές πλάνο

Η WIND θέτει ως στόχο ένα τριετές πλάνο κατά τη διάρκεια του οποίου η επένδυση της εταιρείας θα καλύψει μέχρι και 500.000 γραμμές στις περιοχές που έχουν επιλογή βάσει ενδελεχών αναλύσεων, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές που η οπτική ίνα θα έχει τη δυνατότητα να φθάσει μέχρι την οικία του χρήστη.

«Έχοντας ως γνώμονα την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2020, η χώρα μας έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους καθώς και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων. Ο κανονισμός vectoring, ο νόμος για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης των NGA Υποδομών και τα χονδρικά προϊόντα μεταξύ των παρόχων ήταν τα προαπαιτούμενα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις. Πλέον περιμένουμε μόνο την έγκριση των πλάνων μας», υπογράμμισε κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Τζωρτζακάκης.

Οι περιοχές που θα κατασκευαστεί ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών η εταιρεία, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι:

  • Περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης
  • Καλαμάτα
  • Λάρισα
  • Ηράκλειο Κρήτης

 

Kαλαμάτα, η πρώτη πόλη

Η πρώτη πόλη της χώρας μας που θα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο διαδίκτυο με αυτές τις ταχύτητες θα είναι η Καλαμάτα, ενώ η εταιρεία μόλις λάβει την έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή θα είναι έτοιμη να περατώσει το έργο της σε ταχύτατο χρονικό διάστημα.

Οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 250 Mbps , οι οποίες είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με εκείνες που σήμερα γνωρίζουμε. Το δικό του σχόλιο, χαιρετισμό και ευχαριστίες για όσα θα μπορούν οι πολίτες της πόλης να απολαύσουν, εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στην πόλη: «Ασφαλώς και είμαστε ικανοποιημένοι με την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από την WIND στην Καλαμάτα, που έχει ως αποτέλεσμα η πόλη μας να γίνεται η πρώτη πόλη υπέρ-υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης με το internet στην Ελλάδα. Τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία  γενικώς, είναι προφανή και αυτονόητα. Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας στήριξε αυτό το έργο και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει, γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Καλαμάτας και των δημοτών μας».

 

Η «συνταγή» της επιτυχίας

Τέλος, ως προς την πρακτική κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η WIND χρησιμοποίησε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών που συνθέτουν τα συστατικά της επιτυχίας:

  • Fiber to the Curb (FttC): Τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSLvectoring / vplus & G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.
  • Fiber to the Building (FttΒ): Τοποθέτηση ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300Mbps και έως 800 Mbps.
  •  Fiber to the Home (FttH): Τοποθέτηση ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.

 

Tags:
Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment