PlayStation 5 vs Xbox Series X vs Xbox Series S | Τι να αγοράσω;

PlayStation 5 vs Xbox Series X vs Xbox Series S | Τι να αγοράσω;

PlayStation 5 vs Xbox Series X vs Xbox Series S | Τι να αγοράσω;

PlayStation 5 vs Xbox Series: Οι επίσημες ανακοινώσεις ήρθαν και οι νέες κονσόλες παιχνιδιών PlayStation 5, Xbox Series X και Xbox Series S σύντομα θα κυκλοφορήσουν και επίσημα στην αγορά. Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε μια σύγκριση στις ανωτέρω gaming consoles προκειμένου να δούμε τι αξίζει περισσότερο να αγοράσετε.

PS5 VS Xbox – Τι καινούριο έχει το καθένα;

Το PS5 αποτελεί μια αρκετά βελτιωμένη έκδοση σε σχέση με το PS4 και το PS4 Pro, σε όλες τις πτυχές του. Η Sony κατάφερε να εφαρμόσει ταχύτερη και πιο ισχυρή CPU, καθώς και GPU στο νέο PlayStation 5. Μάλιστα, η κονσόλα της Sony έρχεται με το γρηγορότερο σκληρό  SSD της αγοράς. Το ολοκαίνουργιο Ray Tracing, DLSS, ο νέος ελεγκτής DualSense και το 4K 60 FPS gaming μεταφέρουν το PlayStation 5 σε ένα άλλο επίπεδο.

Το νέο Xbox, συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα του, κατάφερε επίσης να γίνει ισχυρότερο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν και το Playstation 5 αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή gaming κονσόλας στην καρδιά των καταναλωτών, το Xbox Series S από τη Microsoft έρχεται οριακά δεύτερο.

Υπάρχει μεγάλη αύξηση στην απόδοση τόσο για το Xbox Series X όσο και για τη Σειρά S. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την ανάλυση, μόνο το Xbox Series X κατάφερε να ξεπεράσει τις παλαιότερες κονσόλες από τη Microsoft. Εν πάση περιπτώσει, οι χαμηλότερες τιμές Σειρά S έχουν την ίδια δυνατότητα εξόδου οθόνης του Xbox One X, δηλαδή 1440p (αλλά όχι υποστήριξη 4K).

Μπορούμε να δούμε μια τεράστια αναβάθμιση στον ελεγκτή του PS5, τόσο από πλευράς σχεδιασμού όσο και από λειτουργικότητας. Το Xbox, από την άλλη πλευρά, προσθέτει ένα επιπλέον κουμπί κοινής χρήσης και λίγο touchup στο D-Pad.

Διαβάστε επίσης: Αγορά παιχνιδιών από Steam – είναι ασφαλές;

PlayStation 5 vs Xbox Series X vs Xbox Series S | Τι να αγοράσω;

Hardware και τεχνικές προδιαγραφές

Η Sony και η Xbox κατάφεραν να παρουσιάσουν τις κορυφαίες προδιαγραφές επόμενης γενιάς με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. Μερικές από αυτές είναι το DLSS (Deep Learning Super Sampling) το Ray tracing και πολλά ακόμη. Ακολουθεί μια πλήρης σύγκριση των τεχνικών χαρακτηριστικών μεταξύ PlayStation 5, Xbox Series X και Xbox Series S.

PS5 vs xbox series specsΧειριστήρια Playstation 5 και Xbox

Οι κονσόλες Xbox νέας γενιάς υποστηρίζουν όλα τα αξεσουάρ προηγούμενης γενιάς. Το νέο χειριστήριο του Xbox έχει προσθέσει μερικές νέες δυνατότητες. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο και βελτιωμένο D-Pad που προσφέρει περισσότερη κινητικότητα, νέα υφή στα κουμπιά, και καλύτερη λαβή. Τέλος, το0020ειριστήριο Xbox έρχεται και με ένα αποκλειστικό κουμπί κοινής χρήσης.

Η Sony από την άλλη πλευρά διαθέτει ένα νέο χειριστήριο διπλής αίσθησης που αντικαθιστά dual shock controller. Στο νέο αυτό χειριστήριο υπάρχει σημαντική βελτίωση στην ανατροφοδότηση και τα προσαρμοστικά χειρισμού. Έρχεται επίσης με μια ενσωματωμένη συστοιχία μικροφώνων. Η σύνδεση γίνεται με θύρα USB C για ταχύτερη φόρτιση. Τέλος, ο αισθητήρας κίνησης διαθέτει πλέον έναν ασύγκριτο έλεγχο 8 κατευθύνσεων.

Επεξεργαστής CPU

Τόσο το PS5 όσο και το Xbox Series X έρχονται με προσαρμοσμένο 8-core 16-thread AMD ZEN 2 CPU. Το PS5 έχει συχνότητα στα 3,5 GHz ενώ η σειρά Xbox X έως και 3,8 GHz. Στο Xbox, η βασική απόδοση κυμαίνεται από 3,80Ghz με SMT OFF (ταυτόχρονο multithreading) και 3,6 GHz με SMT ON.

Όταν μιλάμε για την απόδοση, η σειρά Series S είναι λιγότερο ισχυρό από το Xbox Series X, αφού αν και διαθέτει τον ίδιο επεξεργαστή με το Xbox series X, έρχεται στα 3,6 GHz και μειώνεται περαιτέρω στα 3,4 GHz με το SMT ενεργοποιημένο.

GPU

Οι σειρές Xbox X και PS5 διαθέτουν GPU RDNA 2. Το PS5 προσφέρει 36 υπολογιστικές μονάδες που λειτουργούν σε μεταβλητή συχνότητα έως και 2,23 GHz, παράγοντας συνολική ισχύ 10,28 TeraFlops. Το Xbox Series X, από την άλλη πλευρά, διαθέτει 52 υπολογιστικές μονάδες που λειτουργούν με μεταβλητή συχνότητα έως 1,825 GHz. Αυτό μπορεί να παράγει ένα τεράστιο 12,15 TeraFlops ισχύος που το καθιστά πιο ισχυρό από ένα PS5.

Το Xbox Series S διαθέτει GPU RDNA 2 με 20 υπολογιστικές μονάδες με ταχύτητα ρολογιού 1,565 GHz, παράγοντας 4 TeraFlops ισχύος που το καθιστούν ιδανικό για παιχνίδια 1440p.

Μνήμη RAM

Η σειρά PS5 και Xbox X προσφέρει 16 GB μνήμης GDDR6. Το PS5 διαθέτει μια ενοποιημένη ομάδα RAM που λειτουργεί με ταχύτητα 448 GB / s. Στη σειρά Xbox X, διαθέτει 10 GB μνήμης RAM στα 560 GB / s και 6 GB μνήμης RAM στα 336 GB / s. Η σειρά Xbox S διαθέτει μνήμη RAM 10 GB GDDR6 στην οποία 8 GB λειτουργεί με ταχύτητα 224 GB / s και 2 GB με ταχύτητα 56 GB / s.

Αποθηκευτικός χώρος

Η αποθήκευση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε μια κονσόλα παιχνιδιών. Η Sony καταφέρνει να αναπτύξει ένα εξαιρετικά γρήγορο SSD 825 GB που προσφέρει ένα ασυμπίεστο εύρος ζώνης 5,5 GB / s και ένα συμπιεσμένο εύρος ζώνης 9 GB / s. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι ο ταχύτερος SSD της αγοράς αυτή τη στιγμή.

Το Xbox φυσικά δεν βρίσκεται πολύ πίσω, αφού παρέχει ένα προσαρμοσμένο SSD NVME 1TB που προσφέρει μια ασυμπίεστη ταχύτητα 2,54 GB / s και μια συμπιεσμένη ταχύτητα 4,8 GB / s. Και οι δύο περιλαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα επέκτασης του χώρου αποθήκευσης. Το Xbox υποστηρίζει επέκταση Seagate 1TB SSD.

Το Xbox Series S θα διαθέτει προσαρμοσμένο SSD NVME 512 GB. Οι λεπτομέρειες αποθήκευσης του ψηφιακού PS5 δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί. Τόσο η ψηφιακή έκδοση PS5 όσο και η σειρά Xbox S δεν διαθέτουν μονάδα δίσκου.

Αποθηκευτικός χώρος PS5 και xbox

Ήχος

Τα Xbox και PS5 διαθέτουν εντυπωσιακές τεχνολογίες ήχου. Το Xbox διαθέτει ήχο 3D Spatial Dolby Digital 5.1 Atmos και το PS5 χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία ήχου 3D tempest. Και οι δύο αυτές κονσόλες παρέχουν εκπληκτικό ήχο surround με μέγιστη ποιότητα που μας προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία παιχνιδιού.

Μπορείτε να συνδέσετε οποιοδήποτε 5.1 Dolby Digital home cinema με τα PlayStation 5 και με τα Xbox Series X & S για να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο. Ευτυχώς, όλες οι παραλλαγές των κονσολών έρχονται με την ίδια υψηλή τεχνολογία ήχου.

Απόδοση και γραφικά

Το PS5 και το Xbox Series X διαθέτουν παρόμοιο υλικό κάτι που καθιστά την απόδοση στα ίδια περίπου επίπεδα. Το PS5 και το Xbox χρησιμοποιούν νεότερη τεχνολογία επιτάχυνσης ακτίνων με επιτάχυνση υλικού μαζί με το DLSS που μεταφέρει τα παιχνίδια νέας γενιάς στο επόμενο επίπεδο. Και οι δύο κονσόλες στοχεύουν σε ρυθμό καρέ 120 FPS και μπορούν να προσφέρουν ανάλυση έως 8K. Κυρίως αυτές οι κονσόλες στοχεύουν σε βέλτιστο gameplay σε 4K 60fps.

Η ψηφιακή έκδοση του PS5 και το απλό PS5 θα έχουν την ίδια απόδοση, παρά τη διαφορά στην τιμή τους.

Η σειρά Xbox S είναι ιδιανικό για gaming στα 1440p καθώς είναι μια κονσόλα χαμηλότερης ισχύος. Η εφαρμογή του SSD στις κονσόλες μείωσε σημαντικά το χρόνο φόρτωσης των παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ξεκινήσουν τα αγαπημένα μας παιχνίδια.

Το Xbox έρχεται με τη νέα αρχιτεκτονική ταχύτητας που έχει σχεδιαστεί συνδυάζοντας το προσαρμοσμένο SSD, το API άμεσης αποθήκευσης, την αποσυμπίεση με επιτάχυνση υλικού και τη ροή των δειγμάτων. Αυτό διευκολύνει και γρηγορότερα για gaming και streaming ταυτόχρονα.

Τίτλοι Παιχνιδιών

Πάμε τώρα στα λίγοι πιο ενδιαφέροντα, με μερικούς επίσημους τίτλους παιχνιδιών που ανακοίνωσε κάθε εταιρεία. Για το PS5 τα δημοφιλέστερα Games είναι:

 • God of war Ragnarok
 • Marvel Spiderman miles morales
 • Horizon forbidden West
 • Ratchet and Clank: Rift Apart
 • Gran Turismo 7
 • Returnal
 • Sackboy: a big adventure
 • Demon souls remastered
 • Destruction all-stars
 • Resident evil village
 • Project Athia
 • God fall

Η Sony παρέχει επίσης συμβατότητα με όλα παλαιότερα παιχνίδια για PlayStations. Διευκολύνουν επίσης το crossplay όπου οι παίκτες PS4 και PS5 μπορούν να παίξουν μαζί. Οι κάτοχοι της κονσόλας μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή PS + που θα παρέχει πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα παιχνίδια. Η Sony ανακοίνωσε ότι τα παιχνίδια επόμενης γενιάς θα κοστίζουν κατά μέσο όρο 70 $.

Το Xbox έχει επίσης σημαντικό μερίδιο από σημαντικά games. Παρόλο που το Halo infinite είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα έρθει μαζί με το Xbox, έχει καθυστερήσει έως το 2021. Οι σημαντικότεροι τίτλοι παιχνιδιών είναι:

 • Assassin’s creed Valhalla
 • The Ascent
 • Medium
 • NBA 2K21
 • Watchdogs legion

Το Xbox προσφέρει τεράστια συμβατότητα με τα παιχνίδια του Xbox One, Xbox 360 και Original Xbox. Παρέχουν επίσης αναβάθμιση παλαιότερων παιχνιδιών και ακόμη και ενεργοποίηση του HDR σε παλαιότερα παιχνίδια που δεν διαθέτουν HDR.

Η συνδρομή του Xbox Game Pass θα δώσει στον παίκτη πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα παιχνίδια Xbox, ενώ το Xbox all pass θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια νέα γενιά κονσόλας Xbox. Και τα καλά νέα είναι ότι αφού η Microsoft μόλις απέκτησε την Bethesda, έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες παιχνιδιών, οι παίκτες Xbox μπορούν να περιμένουν σύντομα περισσότερους τίτλους παιχνιδιών από το PlayStation.

Ημερομηνίες κυκλοφορίας

Το PS5 κυκλοφορεί ως 2 διαφορετικές παραλλαγές, το κανονικό PS5 και το PS5 Digital Edition. Το PS5 θα κυκλοφορήσει στις 12 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Μεξικό, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα. Στον υπόλοιπο κόσμο η επίσημη κυκλοφορία θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου.

Το Xbox θα διαθέτει επίσης δύο διαφορετικές παραλλαγές. Την σειράς Xbox X και της σειράς Xbox S που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στις 10 Νοεμβρίου. Οι προ παραγγελίες θα ξεκινήσουν από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Playstation 5 VS Xbox – Τιμές

Οι τιμές για τις δύο κονσόλες με τις παραλλαγές τους θα είναι περίπου:

 • PlayStation 5: 499 δολάρια
 • PlayStation 5 Digital Edition: 399 δολάρια
 • Xbox Series X: 499 δολάρια
 • Xbox Series S: 299 δολάρια

 

Συμπέρασμα: PS5 ή Xbox; Τι να αγοράσω;

Αν διαβάσατε όλες τις παραπάνω πληροφορίες πιθανόν να έχετε εξάγει ήδη τα συμπεράσματά σας. Αν πάλι δεν διαθέτετε τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να κρίνετε τι είναι καλύτερο (ή βαρεθήκατε να διαβάσετε όλες τις κουραστικές αυτές πληροφορίες) πάμε να δούμε το δια ταύτα.

Εάν θέλετε μια gaming κονσόλα με ισχυρές αποδόσεις τότε φυσικά θα πάτε στο Xbox Series X ή στο PlayStation 5. Μεταξύ αυτών των δύο σε θέμα επιδόσεων δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Η τελική επιλογή εξαρτάται από το ποια κονσόλα σας βολεύει περισσότερα και ποια παιχνίδια θέλετε να απολαύσετε. Εάν θέλετε μια πιο οικονομική επιλογή, τότε το Xbox Series X αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή.

Η ουσιαστική διαφορά που θα πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι για την αγορά νέων παιχνιδιών για το PS5 θα πρέπει να πληρώνεται υψηλότερα ποσά από ότι στο Xbox. Όσον αφορά το Xbox, είτε αγοράζετε το Xbox Series X είτε το Series S, η μηνιαία συνδρομή μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας για gaming.

Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές σας βοήθησαν να διαλευκάνετε λίγο το τοπίο. Το σίγουρο είναι ότι όποια κονσόλα και αν επιλέξετε, η εμπειρία gaming που θα αποκομίσετε φτάνει σε άλλα επίπεδα από ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Panagiotis Notis
notispv@gmail.com

Συντάκτης του TechSmart καθώς και άλλων επιτυχημένων blog. Η αρθογραφία μαζί με την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου και SEO αποτελούν τις κύριες ενασχολίες του.

No Comments

Post A Comment