Πώς λειτουργεί το λογισμικό αποκατάστασης δεδομένων;

Πώς λειτουργεί το λογισμικό αποκατάστασης δεδομένων;

Έχετε διαγράψει ποτέ τυχαία ένα αρχείο στον υπολογιστή σας, αφαιρέσατε ένα αρχείο από τη μονάδα δίσκου ή ακόμα και διαμορφώσατε μια κάρτα μνήμης της φωτογραφικής μηχανής; Ή μήπως δεν μπορείτε να βρείτε τη μουσική συλλογή σας μετά από συντριβή συστήματος ή μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό που μπήκε ύπουλα τον σκληρό σας δίσκο; Ευτυχώς, τα χαμένα αρχεία και οι φάκελοι μπορούν συχνά να ανακτηθούν χρησιμοποιώντας το καλύτερο λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων. Αλλά πώς λειτουργεί το λογισμικό αποκατάστασης δεδομένων;

Όταν διαγράφετε ένα αρχείο στον υπολογιστή σας, η πρώτη θέση που πηγαίνει είναι στον κάδο ανακύκλωσης. Η αφαίρεση του κάδου ανακύκλωσης καθιστά το αρχείο πολύ λιγότερο προσβάσιμο, αλλά στην πραγματικότητα δεν το αφαιρεί. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει όταν “διαγράφετε” ένα αρχείο είναι ότι το σύστημα αρχείων του υπολογιστή καταργεί τη διαδρομή πρόσβασης στο συγκεκριμένο αρχείο και ορίζει το χώρο που χρησιμοποιεί το αρχείο ως διαθέσιμο για μελλοντική χρήση όταν χρειάζεται. Αυτά και τα μηδενικά που συνθέτουν το αρχείο εξακολουθούν να υπάρχουν στον υπολογιστή σας, κρυμμένα μέχρι να αντικατασταθούν με άλλο αρχείο. Μέρη του αρχείου ενδέχεται να παραμείνουν στο σκληρό σας δίσκο για χρόνια, ενώ άλλα ίχνη μπορεί να αντικατασταθούν εντός ωρών.

Ένας τρόπος να απεικονιστεί αυτή η κατάσταση είναι με ένα βιβλίο που αντιπροσωπεύει το αρχείο. Ας πούμε ότι αποφασίζετε ότι δεν θέλετε το βιβλίο πια, οπότε το βάζετε σε κάδο για να το δωρίσετε σε μια εταιρεία ανακύκλωσης χαρτιού. Όταν αρχικά “διαγράφετε” το βιβλίο εξακολουθεί να είναι άθικτο και εύκολο να το επιστρέψετε απλά τραβώντας το έξω από τον κάδο ανακύκλωσης. Όταν η εταιρεία ανακύκλωσης παίρνει το τα βιβλία σας και τα βάζει στη μονάδα τους (αδειάζοντας τον κάδο ανακύκλωσης), κόβουν το κάλυμμα και βάζουν τις σελίδες του βιβλίου σε ένα σωρό άλλου χαρτιού για ανακύκλωση. Το κείμενο και οι σελίδες του βιβλίου (τα περιεχόμενα του αρχείου σας) εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά χωρίς το εξώφυλλο είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν και στην τυχαία σειρά μπορεί να χάσετε μια σελίδα ή δύο. Καθώς η εγκατάσταση ανακύκλωσης συγκεντρώνει περισσότερα χαρτιά, πρέπει να αποκόψουν το βιβλίο για να κάνουν περισσότερο χώρο για τους άλλους. Μόλις οι σελίδες τεμαχιστούν είναι πέρα ​​από την επισκευή, αλλά μέχρι εκείνη την στιγμή υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να πάρει το βιβλίο πίσω. Απλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά από ό, τι πιθανότατα είστε πρόθυμοι να θυσιάσετε για το βιβλίο.

Βάση αναλογίας, το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων ουσιαστικά σας εξοικονομεί από τη μετάβαση στην εγκατάσταση ανακύκλωσης και το παίδεμα μέσω των σωρών χαρτιού για να βρείτε τις σελίδες του βιβλίου σας. Το λογισμικό μπορεί να τα κάνει όλα αυτά για σας, ακόμα και να επαναφέρει το βιβλίο. Η διαδικασία απαιτεί ειδικά εργαλεία και κοστίζει χρόνο και χρήμα, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο αν πρέπει να έχετε το συγκεκριμένο βιβλίο για κάποιο λόγο – όπως και αν το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα που είχατε για χρόνια, ένα χειρόγραφο ημερολόγιο ή ακόμα και μια οικογενειακή φωτογραφία άλμπουμ. Αυτό συμβαίνει και σε πολλές περιπτώσεις για ανάκτηση δεδομένων από κινητό.

Έτσι, ενώ τα διαγραμμένα αρχεία είναι απροσπέλαστα και κινδυνεύουν να αντικατασταθούν, μπορείτε συχνά να τα ανακτήσετε εντελώς με επαγγελματικά εργαλεία ανάκτησης δεδομένων. Το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει τη μονάδα δίσκου και να εντοπίζει τυχόν ανακτήσιμα δεδομένα, να τα συνδέει πίσω και να τα παρέχει σε μορφή που μπορεί να αποθηκευτεί. Οι καλύτερες εφαρμογές ανάκτησης δεδομένων παρέχουν μια προεπισκόπηση ανακτημένων αρχείων, φιλτραρισμένων αποτελεσμάτων με δυνατότητα αναζήτησης, εύκολη αποκατάσταση αρχείων και πρόσθετα εργαλεία.

Τα προγράμματα αποκατάστασης αρχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναστηθούν αρχεία οποιουδήποτε τύπου ή μεγέθους, από εικόνες, μουσική και βίντεο σε έγγραφα και υπολογιστικά φύλλα. Το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων μπορεί να εντοπίσει και να επαναφέρει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα εκτελέσιμα αρχεία και τα συμπιεσμένα αρχεία. Το καλύτερο λογισμικό αποκατάστασης αρχείων μπορεί ακόμη και να διατηρήσει την οργάνωση των φακέλων των αρχείων σας και ίσως να είναι σε θέση να ανακτήσει ένα πλήρες διαμέρισμα ή μονάδα δίσκου.

Το καλύτερο λογισμικό αποκατάστασης αρχείων είναι επίσης ευρύ πεδίο εφαρμογής, εξοπλισμένο για την ανάκτηση αρχείων από όλα τα είδη μέσων αποθήκευσης, ανεξάρτητα από το πώς συνδέονται με τον υπολογιστή σας ή από ποιες δομές αρχείων χρησιμοποιούν. Οι περισσότερες ανάγκες ανάκτησης δεδομένων αφορούν τα αρχεία στον σκληρό δίσκο ή την ανάκτηση δεδομένων από USB, αλλά μπορείτε επίσης να ανακτήσετε αρχεία από CD, DVD, κάρτες κάμερας, συσκευές αναπαραγωγής MP3, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και πολλά άλλα.

Φυσικά κανένα λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων δεν είναι τέλειο. Aν ένα αρχείο έχει μερικώς αντικατασταθεί ή αλλοιωθεί, οι πιθανότητες οποιασδήποτε χρησιμοποιήσιμης ανάκτησης είναι χαμηλές, ακόμη και με το καλύτερο λογισμικό αποκατάστασης. Αλλά αν δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που διαγράψατε κατά λάθος το αρχείο, οι πιθανότητες πλήρους ανάκτησης είναι αρκετά καλές.

 

Γιώργος Χατζηθεοδοσίου
georgioschatzitheodosiou@gmail.com

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

No Comments

Post A Comment