Πραγματοποιήθηκε το Smart Cities – City Connect Conference 2022

S C309 Low Res

Πραγματοποιήθηκε το Smart Cities – City Connect Conference 2022

. Την Τετάρτη 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το Smart Cities – City Connect Conference 2022 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, το οποίο διοργανώθηκε από την Palladian Conferences, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Πράσινου Ταμείου, του ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος) και με ακαδημαϊκό συνεργάτη το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Χρυσοί χορηγοί του υβριδικού Συνεδρίου ήταν η Alpha Bank, η EY Ελλάδος, η DOTSOFT, αργυρός χορηγός η WINGS ICT SOLUTIONS και υποστηρικτές η DTK Law Firm, η IFSAS και η AMCO A.B.E.E.

Στο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε πως η κυβέρνηση ενισχύει τις «έξυπνες» πόλεις με πολλά προγράμματα που αποτυπώνονται στο σχέδιο Πισσαρίδη το οποίο εκφράζει την εθνική στρατηγική και υπηρετεί το όραμα δεκαετίας. Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε ότι εκτός από αυτά προγράμματα υπάρχει και το ΕΣΠΑ 2021-27 και το Ελλάδα 2.0 το οποίο με υψηλούς πόρους έρχεται να στηρίξει την οικονομία, συνολικά 77 δισ. ευρώ αν ληφθεί υπόψιν και η κοινή αγροτική πολιτική. Εξήγησε δε ότι οι βασικοί άξονες της εθνικής στρατηγικής που εφάπτονται με τις «έξυπνες» πόλεις είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενεργειακή αναβάθμιση.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γεώργιος Καραγιάννης στον χαιρετισμό του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το σύγχρονο πρόταγμα των βιώσιμων και «έξυπνων» πόλεων, των Smart Cities είναι το πολιτικό αφήγημα της νέας εποχής για τις πόλεις του δυτικού κόσμου. Ο κ. Καραγιάννης παρουσίασε συνοπτικά το τρίπτυχο που στοχεύει το Υπουργείο με πόλεις πράσινες, ανθεκτικές και έξυπνες, αναφερόμενος σε σημαντικά οδικά, κτιριακά, έργα φιλικά προς το περιβάλλον όπως για παράδειγμα τα πράσινα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα ηλεκτρονικά διόδια, οι οπτικές ίνες στους αυτοκινητοδρόμους, ο νέος προαστιακός και το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους Δήμους και τις επιχειρήσεις, καθώς και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης αποτέλεσαν το αντικείμενο της 1ης ενότητας του συνεδρίου με τη συμμετοχή του κ. Παντελή Τζωρτζάκη, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, του κ. Σπύρου Σπυρίδωνα, Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης και Μέλους της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Εθνικής Επιτροπής των Περιφερειών (C.o.R/EPP), αλλά και του κ. Δημήτρη Γιάντση, Γενικού Διευθυντή ΓΔ Έργων, «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» (ΚτΠ Α.Ε.).

Η συζήτηση συντονίστηκε από την κ. Αθηνά – Δάφνη Κορλίρα, Δημοσιογράφο του Αθήνα 98,4 FM και επικεντρώθηκε σε διεξοδική παρουσίαση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και των αυξημένων προϋποθέσεων για να καταστούν αυτά προσβάσιμα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γεώργιου Πατούλη, ο οποίος παρουσίασε τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας που αφορούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών στους τομείς των μεταφορών, της υγείας, αλλά και της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικά, ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως περισσότερες  από 200 υπηρεσίες είναι ψηφιακά διαθέσιμες, μέσω του «ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ», ενώ ο αριθμός τους σύντομα θα ανέλθει στις  253.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα την παρουσίαση καλών πρακτικών στους ΟΤΑ και σε ευρωπαϊκούς δήμους και τη διαμόρφωση της Ελληνικής «Έξυπνης» Πόλης, ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο κ. Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Μεταφορών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, ο κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, ο κ. Νικόλαος Μπασακίδης, Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Καλαμάτας. επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στις δυσκολίες που παρουσιάζονται και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για νέες καινοτομίες. Το πάνελ συντονίστηκε από τον κ. Γιάννη Τσιάμη, Μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Οργάνωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και Πρόεδρο του Δ.Σ Δήμου Ορχομενού.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Δρ. Κωνσταντίνου Αραβώση, Γενικού Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντoς & Ενέργειας, Καθηγητή «Σχεδιασμού Διαχείρισης & Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων» στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και του κ. Χρήστου Νικολούδη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Mantis Innovation και δημιουργού της πλατφόρμας Elevate Greece. Η συζήτηση που συντονίστηκε από την κ. Αθηνά – Δάφνη Κορλίρα, Δημοσιογράφο του Αθήνα 98,4 FM, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κ. Αραβώση ο οποίος δήλωσε πως στη Γενική Γραμματεία Δασών, οραματίζονται το «έξυπνο» δάσος, το δάσος του μέλλοντος. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο νέο Κλιματικό Νόμο αλλά και στο διαγωνισμό “Green tech challenge” του ΕΜΠ που από το 2018 επιβραβεύει νέα καινοτόμα προϊόντα που αφορούν το περιβάλλον και την ενέργεια. Από την πλευρά του ο κ. Νικολούδης, αφού παρουσίασε το έργο και τους στόχους του Elevate Greece, επισήμανε το μεγάλο κενό που υπάρχει στο B2G στο αν δηλαδή μπορεί να συνεργαστεί ένας Δήμος με νεοφυείς επιχειρήσεις, λόγω του νόμου 4412. Κατέληξε δε ότι στα προγράμματα καινοτομίας απουσιάζει η μελέτη καινοτομίας (innovation study) δηλαδή το τι θέλουμε να πετύχουμε και πως θα το πετύχουμε με συγκεκριμένους αριθμούς και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να βγάλει στις 13 περιφέρειες τα σχέδια ανάπτυξης στις περιφέρειες για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και αυτό να γίνει άμεσα, σε δύο-τρεις μήνες.

Στην κεντρική ομιλία του κ. Δημήτρη Τασιά, Director, Government & Public Sector Technology Consulting στην EY Ελλάδος, με θέμα “Purpose Led Transformation for Smart & Sustainable Cities”, παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές που αφορούν μεγάλα projects έξυπνων πόλεων και η ανταποδοτικότητα που αυτά πετυχαίνουν, παραθέτοντας αρκετά παραδείγματα μεγάλων πόλεων όπως η Κωνσταντινούπολη, το Άμστερνταμ και το Μιλάνο. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες της EY προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη & των επιχειρήσεων, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών, οι χρήσιμες ψηφιακές εφαρμογές στη ναυτιλία, αλλά και η ασφάλεια του διαδικτύου αποτέλεσαν τις θεματικές ενότητες του 3ου πάνελ συζήτησης του συνεδρίου με τη συμμετοχή του κ. Αθανάσιο Παυλίδη, Διευθυντή της Διεύθυνσης χρηματοοικονομικών προϊόντων της Alpha Bank, του κ. Γιώργου Καραμανώλη, Υπεύθυνου Καινοτομίας (CIO), Υπεύθυνου Τεχνολογίας (CTO) & Συνιδρυτή της Crowdpolicy, του κ. Παναγιώτη Πιέρρου, Cyber Security Consultant & Data Recovery Managing Director της Tic Tac, του κ. Γιώργου Ξηραδάκη, Ναυτιλιακού Οικονομολόγου, Πλοιάρχου Ε.Ν. και Διευθύνοντος Συμβούλου της XRTC Business Consultants Ltd. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Χάρης Φλουδόπουλος, Δημοσιογράφος και Υπεύθυνος Επιχειρηματικού ρεπορτάζ του Capital.gr.

Κατόπιν, ο κ. Κώστας Τσαγκάρης, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής της WINGS ICT Solutions στην ομιλία του εστίασε στα προϊόντα της εταιρείας που συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στη μετάβαση στη σύγχρονη εποχή των έξυπνων πόλεων, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση του κ. Λάμπρου Ίσκου, Technology Senior Consultant της ΕΥ Ελλάδος με την κ. Αθηνά-Δάφνη Κορλίρα, Δημοσιογράφο του Αθήνα 9,84 για τη στρατηγική ανάπτυξης έξυπνων πόλεων, παρουσιάζοντας την προσέγγιση της ΕΥ στο θέμα. Έπειτα, ακολούθησε μία σύντομη παρουσίαση της DOTSOFT AE από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό  της, κ. Αναστάσιο Μάνο.

Στο πάνελ της 4ης ενότητας η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τον άξονα των σύγχρονων προκλήσεων στη βιώσιμη μετακίνηση και την ηλεκτροκίνηση, με τη συμμετοχή του κ. Νίκου Κουρέτα, Αντιπροέδρου του ΔΣ και Διευθύνοντος Συμβούλου της Attiko Metro S.A., του κ. Χαράλαμπου Μαρμάγγελου, Συνιδρυτή της MC Chargers, του κ.  Αναστάσιου Μάνου, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της DOTSOFT, του κ. Νίκου Μάρκελλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της AMCO ABEE και του κ. Αδάμ Μαρκάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου της kineo. Τη συζήτηση συντόνισε και πάλι ο κ. Χάρης Φλουδόπουλος, Δημοσιογράφος και Υπεύθυνος Επιχειρηματικού ρεπορτάζ του Capital.gr.

Μετά την ολοκλήρωση των πάνελ συζητήσεων, ακολούθησε η ενότητα «Smart Cities: Οι ελληνικές πόλεις αλλάζουν» με διαδοχικές ομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς και της αυτοδιοίκησης. Η ενότητα ξεκίνησε με την ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος παρουσίασε τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής που έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης και της εξυπηρέτησης των δημοτών, ενώ ακολούθησε η διαδικτυακή συμμετοχή του κ. Νικόλαου Κομηνέα, Δημάρχου Αστυπάλαιας, σε μία ομιλία με θέμα «Μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση της Αστυπάλαιας». Αμέσως μετά, σειρά είχε η κ. Ελευθερία Βολάκη, Δικηγόρος LL.M. στη Δικηγορική Εταιρία Κ. Καρατσώλης Ε. Τσιάντη & Συνεργάτες, με την ομιλία της με θέμα «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις: η περίπτωση των Ιωαννίνων».

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλου, Συντονιστή του προγράμματος «Yγιείς Πόλεις» της Περιφέρεια Αττικής με θέμα «Δίκτυο Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης για την Υγεία και Ψηφιακές Εφαρμογές», αλλά και του κ. Δημήτρη Βέργαδου, Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής του ΠΑ.ΠΕΙ και Διευθυντή Μεταπτυχιακού Προγράμματος: Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες, με θέμα «Οι Έξυπνες Πόλεις στη Σύγχρονη Ψηφιακή Εποχή».

Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment