H Samsung αξιοποιεί την EYELIKE™ Fundus κάμερα των Galaxy smartphones

H Samsung αξιοποιεί την EYELIKE™ Fundus κάμερα των Galaxy smartphones

Η Samsung Electronics αξιοποιεί smartphones που δεν χρησιμοποιούνται πλέον για να προσφέρει σε ευπαθείς ομάδες ανά τον κόσμο τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης σε οφθαλμολογική περίθαλψη. Η Samsung συνεργάστηκε με τη Διεθνή Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης (IAPB) και το Yonsei University Health System (YUHS) στην Κορέα για να δημιουργήσει ιατρικές συσκευές[1] που ανιχνεύουν οφθαλμικές παθήσεις, μέσω Galaxy smartphones που δε χρησιμοποιούνται πια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ονομάζεται Galaxy Upcycling, βοηθά να αντιμετωπιστούν  περιπτώσεις διαταραχών όρασης, οι οποίες, με την κατάλληλη διάγνωση, μπορούν να προληφθούν. Διεθνώς, αριθμούνται περίπου 1 δις περιπτώσεις.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) τουλάχιστον 2,2 δις άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κάποιου είδους διαταραχή στην όραση και σχεδόν οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα. Ακόμα, σημαντικός παράγοντας για τον επιπολασμό των οφθαλμικών παθήσεων είναι η προσιτή τιμή και η διαθεσιμότητα των οφθαλμολογικών υπηρεσιών. Μάλιστα, στις περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα εκτιμάται πως είναι τέσσερεις φορές πιο συχνός σε σύγκριση με τις περιοχές με υψηλό εισόδημα[i].

 

«Άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας, και είδαμε μια ευκαιρία να κατασκευάσουμε έξυπνες, καινοτόμες λύσεις που επαναχρησιμοποιούν προϊόντα, εφαρμόζοντας πιο βιώσιμες πρακτικές, έχοντας έτσι θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας», δήλωσε ο  Sung-Koo Kim, VP of Sustainability Management Office του Mobile Communications Business στη Samsung Electronics. «Το πρόγραμμα αυτό συνάδει με τη φιλοσοφία της Samsung ότι η τεχνολογία μπορεί να εμπλουτίσει τις ζωές των ανθρώπων και να βοηθήσει στο να φτιάξουμε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους».

 

Το 2017, η Samsung δημιούργησε το πρόγραμμα Galaxy Upcycling προτείνοντας πρωτοποριακούς τρόπους χρήσης των συσκευών Galaxy με στόχο το θετικό αντίκτυπο. Μέσω του προγράμματος, ένα παλαιότερο smartphone Galaxy μπορεί να γίνει ο εγκέφαλος της φορητής κάμερας fundus EYELIKE™[ii], η οποία συνδέεται με ένα εξάρτημα φακού για βελτιωμένη διάγνωση, ενώ το smartphone χρησιμοποιείται για τη λήψη εικόνων. Στη συνέχεια, η συσκευή Galaxy χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση και τη διάγνωση των εικόνων για οφθαλμικές παθήσεις, συνδέεται με μια εφαρμογή που καταγράφει με ακρίβεια τα δεδομένα των ασθενών και προτείνει θεραπεία, μία διαδικασία που συνολικά έχει χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με αυτό των οργάνων που είναι εμπορικά διαθέσιμα. Η μοναδική και προσιτή κάμερα διάγνωσης μπορεί να ελέγξει τους ασθενείς για καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, του γλαυκώματος και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

 

«Καθώς αναζητούσαμε μια οικονομική λύση οφθαλμικής διάγνωσης για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, όταν είδαμε την απόδοση των Galaxy smartphone της Samsung, θέλαμε να ενσωματώσουμε τις προσπάθειές τους για επαναχρησιμοποίηση συσκευών στην έρευνά μας», δήλωσε ο Dr. Sangchul Yoon του Yonsei University Health System. «Ο συνδυασμός της χρήσης πολλαπλών οπτικών τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με την απόδοση της κάμερας ενός Galaxy smartphone, δημιούργησαν μια προσιτή ιατρική συσκευή που ήταν εξίσου ικανή όσο και μια κάμερα fundus που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας. Αυτό, δεν έλυσε απλώς ένα ζήτημα υγείας, αλλά και μια αυξανόμενη οικολογική ανησυχία».

 

Από το 2018, η Samsung συνεργάζεται με την IAPB και το Yonsei University Health System για να βελτιώσει τις ζωές και την όραση περισσότερων από 19.000 κατοίκων στο Βιετνάμ με τη φορητή της κάμερα για έλεγχο αμφιβληστροειδούς. Μόνο το 2019, παρείχε 90 φορητά οφθαλμοσκόπια σε επαγγελματίες υγείας που λειτουργούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας χωρίς πρόσβαση σε κλινικές. Πλέον, η Samsung έχει επεκτείνει το πρόγραμμα στην Ινδία, το Μαρόκο και την Παπούα Νέα Γουινέα. Η Samsung διευρύνει, επίσης, τις δυνατότητές της σε νέους τομείς διάγνωσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανακυκλωμένων συσκευών Galaxy για τη δημιουργία φορητών κολποσκοπίων που βασίζονται σε smartphone, για τον έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.

 

«Καθώς ο κόσμος ανακάμπτει σιγά σιγά από την πανδημία COVID-19, είναι πιο εμφανές από ποτέ πως η τεχνολογία μπορεί να παρέχει λύσεις στον τομέα της οφθαλμικής υγείας. Στις χώρες που δοκιμάζεται η πλατφόρμα EYELIKE, παράγοντες όπως τα δύσβατα εδάφη, οι μεγάλες αποστάσεις και οι πληθυσμοί που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ενισχύουν την ανάγκη για τεχνολογίες που θα μας επιτρέπουν να συνδεθούμε και να βελτιώσουμε την πρόσβαση στη φροντίδα», δήλωσε ο Drew Keys, Western Pacific Region (WPR) Coordinator στη Διεθνή Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης (IAPB). «Η IAPB είναι πολύ ικανοποιημένη που η Samsung συνεργάζεται στενά με τους οργανισμούς-μέλη της για την πιλοτική δοκιμή αυτών των λύσεων. Η συνεργασία με τη Samsung επιτρέπει στους οργανισμούς-μέλη μας να παρέχουν τεχνολογία σε χώρες πιλοτικά και να δημιουργήσουν συνέργειες και εποικοδομητικές σχέσεις σε αυτές τις περιοχές».

 

Επιπλέον της δέσμευσής της για ουσιαστική καινοτομία, η Samsung συνυπολογίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στις δράσεις της. Αυτό περιλαμβάνει την επίτευξη του στόχου της εταιρείας για τη συλλογή 7,5 εκατομμυρίων τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων και τη χρήση 500.000 τόνων ανακυκλωμένου πλαστικού έως το 2030. Με τη μετατροπή των Galaxy smartphone σε φορητό εξοπλισμό διάγνωσης οφθαλμικών παθήσεων, η Samsung βοηθά στη μείωση ηλεκτρονικών αποβλήτων από χώρους υγειονομικής ταφής, παρέχοντας παράλληλα καινοτόμες ιατρικές λύσεις σε κοινωνικά ευπαθείς κοινότητες. Επιπλέον, ο εξοπλισμός διάγνωσης της κάμερας fundus είναι κατασκευασμένος με ανακυκλωμένο υλικό κατά 35% και έχει σχεδιαστεί για εύκολη επαναχρησιμοποίηση. Έχει αναγνωριστεί από τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) με το βραβείο πρωτοποριακής διαχείρισης υλικών. Το πρόγραμμα Galaxy Upcycling αποτελεί μέρος της συνεχούς δέσμευσης της Samsung να υποστηρίξει το Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης για το 2030 μέσω 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Μέσω προγραμμάτων όπως το Galaxy Upcycling, η Samsung δεν παρέχει απλώς καινοτόμες τεχνολογίες που αναδιαμορφώνουν τις εμπειρίες των ανθρώπων με τον κόσμο, αλλά δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην προώθηση πιο οικολογικών συμπεριφορών.

[1] Η κάμερα EYELIKE έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Νότιας Κορέας.

[i] Μελέτη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την απώλεια της όρασης παγκοσμίως. Αιτίες της τύφλωσης και εξασθένησης της όρασης το 2020 και τάσεις 30 ετών: αξιολόγηση του επιπολασμού της τύφλωσης που μπορεί να αποφευχθεί σε σχέση με το «ΟΡΑΜΑ 2020: Δικαίωμα στην Όραση». Lancet Global Health 2020. doi.org/10.1016/S2214-109X(20)30489-7

[ii] Εμπορικό σήμα καταχωρισμένο στο Βιετνάμ, την Κορέα, το Μπαγκλαντές και την Ινδία.

Tags:
,
Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment