Twitter, Το νέο στοίχημα του Jack Dorsey

Twitter, Το νέο στοίχημα του Jack Dorsey

Επιστρέφοντας στο τιμόνι του Twitter, στο μέσο το οποίο ο ίδιος επινόησε, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα καινούριο στοίχημα. Το ερώτημα πως θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει την εικόνα μιας πλατφόρμας επικοινωνίας που χάνει συνεχώς χρήστες και βλέπει την πλάτη του Facebook είναι αυτό που πρέπει να απαντηθεί. Ποιος είναι ο κρυφός άσος του Dorsey αυτή τη φορά;

Όταν ήταν 17 ο Jack Dorsey χωρίς την άδεια των γονιών του αποφάσισε να κάνει μόνος του ένα ταξίδι. Έφυγε από το πατρικό του στο Μισούρι για το Μανχάταν. Ήταν κάτι που ονειρευόταν συνεχώς μέσα στο παιδικό του δωμάτιο κοιτάζοντας τον χάρτη του Μεγάλου Μήλου. Θα περάσει ένα Σαββατοκύριακο στα πανκ στέκια της Νέας Υόρκης όπως το CBGB και το Coney Island High και θα περιγράψει αργότερα ως την πιο τρομακτική εμπειρία της μέχρι τότε ζωής του, την ώρα που έφτασε για πρώτη φορά σε ώρα αιχμής στον σταθμό Penn της Νέας Υόρκης.

Σήμερα, ο καλοντυμένος 38χρονος δημιουργός του Τwitter και της Square δεν θυμίζει σε πολλά το πανκ αγόρι που ήρθε αντιμέτωπο με το άγνωστο στην καρδιά της μεγαλούπολης. Εξωτερικά, γιατί βαθιά μέσα του είναι ένας πανκ όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στο CNN, που του αρέσουν οι προκλήσεις.

Επιστρέφοντας στο τιμόνι του Twitter, στο μέσο το οποίο ο ίδιος επινόησε, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα καινούριο στοίχημα. Το ερώτημα πώς θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει την εικόνα μιας πλατφόρμας επικοινωνίας που χάνει συνεχώς χρήστες και βλέπει την πλάτη του Facebook είναι αυτό που πρέπει να απαντηθεί. Ποιος είναι ο κρυφός άσος του Dorsey αυτή τη φορά;

Η ανακοίνωση του Twitter ότι 336 εργαζόμενοι θα δουν την πόρτα εξόδου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 8% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, έρχεται μαζί με δυο καλές ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 200 εκατομμύρια δολάρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των μετοχών του, δωρίζει ο Dorsey στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Η ανακοίνωση του Twitter ότι 336 εργαζόμενοι θα δουν την πόρτα εξόδου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 8% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, έρχεται μαζί με δυο καλές ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 200 εκατομμύρια δολάρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των μετοχών του, δωρίζει ο Dorsey στους εργαζόμενους της εταιρείας. Ένα ισχυρό κίνητρο για όσους δουλεύουν στο Twitter, ώστε να αποκατασταθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το γόητρο του «παιδιού» του που έχει ξεθωριάσει. Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την δημόσια εικόνα της εταιρείας. Ο νέος CEO του twitter θα δώσει 40 εκατομμύρια σε φιλανθρωπίες. Το αγαπημένο του μότο φυσικά παραμένει εδώ και χρόνια το ίδιο: «Να δημιουργείς συνεχώς και να αναπτύσσεσαι». Κάτι το οποίο επιφέρει και απώλειες στην εφαρμογή του όπως δείχνουν τα πράγματα.

902009_Jack_Dorsey-20080723

Μπορεί ο πολυεκατομμυριούχος Dorsey δημόσια να αφήνει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω από το χρήμα, και μπορεί να είναι και έτσι, αλλά κάποιοι ανησυχούν. Ο διπλός ρόλος του επικεφαλή τόσο στο Twitter όσο και στην Square ίσως του γυρίσει μπούμερανγκ. Για το αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί εξίσου καλά και στις απαιτήσεις και των δυο θέσεων, περισσότερο θα πρέπει να ανησυχούν οι εργαζόμενοι της Square. Τώρα που η νεοσύστατη εταιρεία από το San Francisco ετοιμάζει την είσοδο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα ήθελε τον CEO της αφοσιωμένο σε αυτή. Αλλά ο Dorsey δεν είναι ένας συνηθισμένος CEO και το παζλ της προσωπικότητας του συνθέτουν πολλά κομμάτια.

Δυο χρόνια πριν, ένα άρθρο του New Yorker έριχνε φως στην ξεχωριστή προσωπικότητα του. Ο πάμπλουτος Dorsey προτιμά να πηγαίνει στην δουλειά του με το λεωφορείο παρά με τα πολυτελή του αυτοκίνητα. Και υπάρχει ένα σημαντικός λόγος που το κάνει: Παρατηρεί τις κινήσεις των ανθρώπων.  «Είδα την άνοδο του Instagram,του Vine και του Snapchat και πόσοι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook σε σχέση με το Twitter» λέει για τις παρατηρήσεις που έκανε τα χρόνια που μετακινιόταν στο San Francisco όπως οι απλοί εργαζόμενοι. Αλλά δεν είναι μόνο οι άνθρωποι και οι αντιδράσεις τους που απασχολούν τον Dorsey. Καθετί που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την δουλειά του κεντρίζει το ενδιαφέρον του. Όπως οι αποικίες των μυρμηγκιών και ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται σαν μέλη ενός δικτύου.Ακόμα και το σπίτι αξίας δέκα εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε με θέα την γέφυρα του San Francisco είναι κάτι παραπάνω από ένα πολυτελές καταφύγιο. Μετά την αγορά του ανέβασε ένα λακωνικό tweet: « Έχω ανάγκη την θάλασσα γιατί παίρνω μαθήματα από αυτή-Pablo Neruda»

902010_article-0-18BE50FC00000578-943_634x636

Σήμερα, ο καλοντυμένος 38χρονος δημιουργός του Τwitter και της Square δεν θυμίζει σε πολλά το πανκ αγόρι με τα μπλε μαλλιά που ήρθε αντιμέτωπο με το άγνωστο στην καρδιά της μεγαλούπολης. Εξωτερικά, γιατί βαθιά μέσα του είναι ένας πανκ όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη του…

Εκτός από το πανκ ο Dorsey είχε πάθος από μικρή ηλικία με τις τέχνες. Και σε μια ομιλία του πριν μερικά χρόνια θα αναφερθεί στην μεγάλη αγάπη που είχε για τους πίνακες του ζωγράφου Robert Henri. «Ο δημιουργός μιας startup έχει ένα κοινό με τους καλλιτέχνες. Στόχος του είναι να βρει τον τρόπο να δημιουργήσει προϊόντα με τα οποία παθιάζεται. Δεν έχει σημασία τι ιδέες έχει αλλά πως θα τις εφαρμόσει αυτές στην πράξη. Όπως ο Robert Henri». Η αναμονή για να δούμε στην πράξη την επόμενη ιδέα του θα αξίζει σίγουρα τον κόπο.

O Jack Dorsey απαντά στην ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των 140 χαρακτήρων στο twitter:

Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment