Ένοχος με διαδικασίες-εξπρές ο Ασάνζ: Αντιμέτωπος με 12 μήνες φυλακή

Ένοχος με διαδικασίες-εξπρές ο Ασάνζ: Αντιμέτωπος με 12 μήνες φυλακή

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε από δικαστήριο του Λονδίνου για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.

Η ποινή του Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση 12 μηνών για την κατηγορία αυτή.

Δίωξη από τις ΗΠΑ – Ζητούν την έκδοσή του

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου, δήλωσε Βρετανός δικαστής που εξέτασε την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks.

Ο ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη, εκτός από την παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του, και σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες τον κατηγορούν ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.

«Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες.»

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

To Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ την Πέμπτη. Δίωξη για συνομωσία άσκησε κατά του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι το 2010 συνωμότησε με την Chelsea Manning για να προχωρήσει σε εισβολή σε απόρρητα υπολογιστικά συστήματα.

Στα χέρια των Βρετανών

Το πρωί της Πέμπτης η βρετανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Αυστραλού ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος τα τελευταία 7 χρόνια βρισκόταν έγκλειστος την πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Embedded video

Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Embedded video

Σύλληψη μετά από αίτημα των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση της Scotland Yard που ευθέως αναφέρει τις αμερικανικές αρχές, διαλύσει και τις τελευταίες φαντασιώσεις όσων θεωρούσαν ότι αν ο Ασάνζ συλληφθεί σε βρετανικό έδαφος, δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, αλλά στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει τις κατηγορείς για βιασμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Scotland Yard, ο Ασάνζ για λογαριασμό των αρχών των ΗΠΑ, μετά από σχετικό αίτημα έκδοσης

View image on Twitter

Το Εκουαδόρ αφαίρεσε την υπηκοότητα του Ασάνζ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκε η υπηκοότητα που είχε χορηγηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την αφαίρεση της διπλωματικής του ασυλίας.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks συνελήφθη από την βρετανική αστυνομία και απομακρύνθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου είχε καταφύγει από το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για σεξουαλική επίθεση.

«Η χορήγηση της υπηκοότητας του Ισημερινού ήρθη χθες με εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την διαπίστωση πλήθους ανωμαλιών της διαδικασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Ο Ασάνζ και η WikiLeaks επενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισημερινού και άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ανάμεσά τους και δύο ρώσοι χάκερς, ζουν στον Ισημερινό, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών.

Ποιος είναι ο Ασάνζ και γιατι οι ΗΠΑ ”καίγονται” να τον πιάσουν στα χέρια τους

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου οι αρχές ήθελαν να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο μιας έρευνας για σεξουαλική επίθεση. Η έρευνα αυτή τέθηκε αργότερα στο αρχείο, αλλά ο WikiLeaks φοβάται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να του ασκήσουν δίωξη.

Το WikiLeaks προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον αφού δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.

Ο Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα το 2010 όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τουλάχιστον 90.000 απόρρητα έγγραφα με λεπτομέρειες για τη στρατιωτική εκστρατεία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν — ακολούθησε η δημοσιοποίηση σχεδόν 400.000 εσωτερικών στρατιωτικών αναφορών των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση περισσότερων από 250.000 απόρρητων τηλεγραφημάτων από πρεσβείες των ΗΠΑ, στη συνέχεια σχεδόν τριών εκατομμυρίων τηλεγραφημάτων που ανάγονταν στο 1973.

Υποψήφιος για το βραβείο «για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»

Από τη Φλώρινα, όπου περιοδεύει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφέρθηκε στη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία του Τζούλιαν Ασάνζ και αποκάλυψε ότι ο Αυστραλός συνιδρυτής του Wikileaks είναι υποψήφιος για το βραβείο «για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», που έχει συστήσει μετά από πρωτοβουλία του η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου είναι η παρακάτω: “Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ σήμερα το πρωί, στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, είναι απαράδεκτη. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι υποψήφιος για το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Δημοσιογράφους, που έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία μου και που θα απονεμηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment