Τι είναι η ανάκτηση δεδομένων;

Τι είναι η ανάκτηση δεδομένων;

Η αποκατάσταση των χαμένων δεδομένων μπορεί να πραγματοποιηθεί στο επίκεντρο των μέσων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης μίας μονάδας σκληρού δίσκου, μονάδας SSD, USB, φορητού ή Desktop εσωτερικού σκληρού δίσκου, μονάδας Flash, κάρτας μνήμης ή SD, κλπ. Οι διαφορετικές συσκευές αποθήκευσης έχουν ένα κοινό σημείο. Φέρουν ένα σύνολο ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μπορεί να αποτύχει απότομα, να καταστραφεί ή απλά να σταματήσει να λειτουργεί και όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα ενδέχεται να διακυβεύονται. Η ανάκτηση δεδομένων θα αναζητήσει τα επιθυμητά αρχεία γύρω από την περιοχή αποθήκευσης των προαναφερθέντων συσκευών αποθήκευσης και θα τα ανακτήσει με επιτυχία ακόμα και αν ο δίσκος σταματήσει να λειτουργεί ή δεν μπορεί κανονικά να έχει πρόσβαση.

Τι είναι απώλεια δεδομένων;

Το ακριβές σενάριο κατανόησης της απώλειας δεδομένων είναι εξίσου σημαντικό με την ανάκτηση των χαμένων δεδομένων σας. Η λέξη απώλεια δεδομένων συχνά παρερμηνεύεται από τον χρήστη και ως εκ τούτου έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιτυχή ανάκτηση ή τη μόνιμη απώλεια δεδομένων. Μερικές φορές, η απλή διαγραφή αρχείων από την αποθηκευμένη τοποθεσία δεν σημαίνει ότι έχετε χάσει οριστικά τα αρχεία σας. Αντ ‘αυτού, μπορεί ακόμα να βρεθεί στο φάκελο του κάδου ανακύκλωσης του συστήματός σας και μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί (κάντε δεξί κλικ στα αρχεία στο φάκελο του κάδου ανακύκλωσης και επιλέξτε’ Επαναφορά ‘).

Οι καταστάσεις απώλειας δεδομένων περιλαμβάνουν μη προσβασιμότητα των συσκευών αποθήκευσης ή τα αρχεία δεν βρίσκονται πλέον στη συσκευή προβλημάτων. Οι συνήθεις λόγοι για την απώλεια δεδομένων θα περιλαμβάνουν λογική και φυσική καταστροφή στη μονάδα δίσκου. Μετά από αυτό, θα κάνει τα δεδομένα σας απροσπέλαστα ή η ίδια η μονάδα δίσκου θα γίνει μη προσβάσιμη.

Πώς λειτουργεί η επαναφορά δεδομένων ;

Τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε platters του σκληρού δίσκου (που δημιουργούνται με μεταλλικό οξείδιο) τα οποία περιστρέφονται με ρυθμό 800 έως 15000  RPM., ενώ τα αναγνωσμένα αρχεία ενεργοποιούν την εγγραφή δεδομένων σε πολύ κοντινές αποστάσεις της επιφάνειας των δίσκων. Η αποτυχία των platters θα οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στα αποθηκευμένα δεδομένα και, επομένως, θα καταστεί μη ανακτήσιμη η διαδικασία. Με την αυξημένη ζήτηση αποθήκευσης χωρητικότητας, οι κατασκευαστές θα προσπαθούσαν να συμπιέσουν περισσότερα δεδομένα μέσα στην μικρότερη επιφάνεια του σκληρού δίσκου που καθιστά τη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Μόλις διαγραφούν τα δεδομένα από συσκευές αποθήκευσης, δεν θα διαγραφούν οριστικά. Αντ ‘αυτού, θα συνεχίσουν να υπάρχουν γύρω από τη συσκευή αποθήκευσης που μπορεί να τα δει αργότερα και να ανακτηθεί χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάκτησης δεδομένων ή υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων. Η ανάκτηση δεδομένων χρησιμοποιεί τον ισχυρό αλγόριθμο για να σαρώσετε τη συσκευή αποθήκευσης (περιοχή αποθήκευσης της συσκευής) και να καταχωρίσετε όλες τις καταχωρίσεις που έχουν επισημανθεί ως διαγραμμένες. Με άλλα λόγια, ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων θα συλλέγει κομμάτια διαγραμμένων ή μορφοποιημένων αρχείων από το MBR (master boot record) της συσκευής αποθήκευσης και θα επιτρέπει στα αρχεία προεπισκόπησης των χρηστών πριν από την πραγματική ανάκτηση.

Σε περίπτωση που τα αρχεία που προσπαθείτε να ανακτήσετε έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά ή οποιοσδήποτε ιός / Trojan είχε τροποποιήσει το περιεχόμενο κεφαλίδας αρχείων, δεν θα ανιχνεύεται πλέον από το πιο προηγμένο λογισμικό αποκατάστασης. Μπορείτε να ζητήσετε ή να επικοινωνήσετε με ειδικούς τεχνικούς για να δείτε αν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα δεδομένα σας.

Γιώργος Χατζηθεοδοσίου
georgioschatzitheodosiou@gmail.com

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

No Comments

Post A Comment