Αγορά οικονομικού Laptop | Ο απόλυτος οδηγός (2023)

Αγορά οικονομικού Laptop | Ο απόλυτος οδηγός (2023)

Η αγορά μας έχει δείξει πως παρά τις προσπάθειες των εταιριών να μας πουλήσουν ακριβούς και πανίσχυρους υπολογιστές, οι καταναλωτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για αγορά οικονομικού laptop που θα φέρουν σε πέρας τις εργασίες για τις οποίες τα χρειάζονται. Ένα laptop των 500€ πιστέψτε με μπορεί να σας εξυπηρετήσει επαρκώς για αρκετά χρόνια.

Η σωστή επιλογή ενός οικονομικού laptop είναι δύσκολη αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς να ψάξετε και πολλές φορές μπορείτε να περιπλανηθείτε από προσφορές καταστημάτων που προσπαθούν να ξεστοκάρουν  τα λιγότερο επιθυμητά PC με όχι τόσο καλές δυνατότητες όσο θα περιμένατε.

Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω προτάσεις και συμβουλές για αγορά οικονομικού laptop με budget μέχρι 500€  χωρίς να την πατήσετε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προσφορές που κυκλοφορούν.

Βρες οικονομικά laptop στο e-shop εδώ

Επεξεργαστής: Αναζητήστε Intel Core 3 / Ryzen 3 (η καλύτερο)

Τα buget laptops πωλούνται με μέτριας και χαμηλής δυναμικής επεξεργαστές που δεν θα δείτε ποτέ σε High end υπολογιστές. Θα δείτε να κυκλοφορούν συνήθως με οικονομικούς Intel Celeron, AMD Athlon αλλά και Mediatek.

Η συμβουλή μου είναι να αποφύγετε όλους τους παραπάνω μιας και είναι κατασκευασμένοι με παλαιότερο σχεδιασμό και χαμηλότερης απόδοσης . Για παράδειγμα ένας Mediatek MT8173 που θα βρείτε σε πολλά top selling laptops είναι σχεδόν 3 φορές πιο αργός από έναν Intel Core i3-10110U ή έναν AMD Ryzen 3 3350U. Μπορείτε να βρείτε laptops με αυτούς τους επεξεργαστές από 300€.

Μνήμη RAM: Ιδανικά 8GB

Η μνήμη RAM είναι απαραίτητh για απαιτητικές εφαρμογές και ταυτόχρονες εργασίες στο laptop σας. Η πρόταση εδώ είναι να ξεκάθαρα τα 8GB αν και για κάποιους με μικρότερες απαιτήσεις υπάρχει και η επιλογή των 6GB σε μερικά συστήματα που κυκλοφορούν. Ένα laptop με τέτοια μνήμη θα φτάσει τα όρια του budget των 500€ αλλά αν το χρειάζεστε μόνο για απλό σερφάρισμα, online αγορές και εργασίες όπως να γράψετε κείμενα κλπ. μπορείτε να πάτε σε χαμηλότερη μνήμη RAM

Σκληρός δίσκος: SSD και πάλι SSD

Μπορεί να σας φανούν μικρότεροι συνήθως σε χωρητικότητα αλλά οι SSD δίσκοι είναι μονόδρομος μιας και είναι εξαιρετικά πιο γρήγοροι και θα κάνουν τις διεργασίες σας με καλύτερη απόδοση. Κοιτάξτε για 128GB ή αν είστε τυχεροί για 256GB όπου εκεί θα εγκαταστήσετε όλα σας τα προγράμματα. Φωτογραφίες και αρχεία καλό είναι να υπάρχουν σε έναν εξωτερικό η σε κάποιο Cloud για να μην δεσμεύουν τον χώρο του SSD.

Θα δείτε και laptops να κλυκλοφορούν με  δίσκο 32GB ή 64GB “eMMC” πράγμα που δεν προτείνω σε καμία περίπτωση καθώς η απόδοση τους δεν είναι καλή.

Γραφικά και games για αγορά οικονομικού laptop

Ένα budget laptop αυτού του εύρους δυστυχώς δεν θα σας προσφέρει την απόλυτη εμπειρία 3D gaming αλλά δεν θα σας αποκλείσει από το να παίξετε παιχνίδια σε χαμηλότερα settings γραφικών και τίτλους με λιγότερες απαιτήσεις. Σίγουρα θα μπορείτε να παίξετε League of Legends και Counter Strike ή μπορείτε να αναζητήσετε παλαιότερους τίτλους στο Instant Gaming που ξεκινούν από μόλις 1€-2€ και πιστέψτε με είναι διαμάντια!

Για καλύτερη απόδοση στα γραφικά τσεκάρετε ο επεξεργαστής να είναι κάποιος Ryzen όπως αναφέραμε παραπάνω που θα ανταπεξέλθει καλύτερα και σε πιο απαιτητικά games.

Οθόνη: Full HD και όχι HD

Τα οικονομικά laptops κυρίως διαθέτουν LCD οθόνες και αυτό που θα πρέπει να σας απασχολήσει είναι ανάλυση της. Κοιτάξτε για ανάλυση 1080p (1920 x 1080 px). Υπάρχουν εταιρίες που διαφημίζουν τις οθόνες ως υψηλής ανάλυσης (HD) αλλά θα δείτε στα ψιλά γράμματα πως το HD είναι ανάλυσης 1366 x 768. Καλό θα είναι να το αποφύγετε καθώς η εικόνα σας θα είναι χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερων χρωμάτων από μια FHD

Σχετικά με το μέγεθος οι περισσότεροι προτιμούν 14″-15″ και κάποιοι που ταξιδεύουν συχνά ακόμα μικρότερες στις 13″. Οι ανάγκες του καθενός θα καθορίσουν αυτή την επιλογή. Προσωπικά θα προτιμούσα κάτι στις 15″.

Τέλος θα πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στην απόδοση του Wifi, την διάρκεια μπαταρίας και το βάρος του laptop μιας και μιλάμε για μια φορητή συσκευή. Σίγουρα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ακριβότερα αλλά μπορείτε να βρείτε μια καλή μπαταρία 5-6  ωρών με ικανοποιητικό Wifi και bluetooth. Πιστέψτε οι περισσότεροι από εσάς θα είστε πλήρως ικανοποιημένοι με όλα τα παραπάνω και θα έχετε ένα καλό μηχάνημα που θα σας εξυπηρετεί.

Αν ενδιαφέρεστε για υψηλού επιπέδου gaming ή επεξεργασία εικόνων και βίντεο σε επαγγελματικό επίπεδο σίγουρα θα πρέπει να βάλετε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη σας.

Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment