16 Aug Απατεώνες;;; Η Kaspersky Lab κατασκεύαζε malware για περισσότερο από 10 χρόνια
Η ρωσική εταιρεία είναι μία από τις περισσότερο γνωστές στον χώρο των λύσεων antivirus με εργασίες σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως. Όμως, σύμφωνα με τοReuters, η Kaspersky Lab κατασκεύαζε ψεύτικο malware για περισσότερα από 10 χρόνια με στόχο να αποκτήσει πλεονέκτημα σε σχέση με του ανταγωνιστές της. Εν ολίγοις, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο προσπάθησε να προκαλέσει ζημιά στους ανταγωνιστές της ξεγελώντας τους, έτσι ώστε να χαρακτηρίζουν ακίνδυνα αρχεία ως malware.
Την παραπάνω καταγγελία κάνουν δύο πρώην εργαζόμενοι της Kaspersky Lab και λένε ότι η Kaspersky Lab έκανε αυτή την κίνηση καθώς θεωρούσε ότι μικρότερες ανταγωνίστριες εταιρείες στον τομέα δραστηριότητας της έκλεβαν από αυτή τεχνολογία.. Οι πρώην εργαζόμενοι λένε ότι στόχος της Kaspersky Lab ήταν οι Avast, AVG,Microsoft και άλλες. Οι πρώην εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι οι μερικές από τις επιθέσεις γίνονταν με την απευθείας διαταγή του ιδίου του συνιδρυτή της εταιρείας, Eugene Kaspersky.
Με τη δημιουργία ψεύτικού malware η Kaspersky Lab ξεγελούσε το λογισμικό των ανταγωνιστών της και οδηγούσε στην απομόνωση ή και στη διαγραφή σημαντικών αρχείων στους υπολογιστές των χρηστών. Αυτό γινόταν με την παραποίηση σημαντικών αρχείων στα PC, έτσι ώστε αυτά να δείχνουν σαν malware, ενώ στη συνέχεια, αυτά υποβάλλονταν στο VirusTotal malware aggregator της Google. Από τη συγκεκριμένη database της Google γινόταν η ενημέρωση των άλλων λύσεων antivirus για το ποια αρχεία είναι επικίνδυνα. Εν τέλει, τα προϊόντα ανταγωνιστών της Kaspersky Lab θεωρούσαν τα σημαντικά αυτά αρχεία ως επικίνδυνα.
Η Kaspersky Lab αρνήθηκε την ύπαρξη της μυστικής 10ετούς διάρκειας καμπάνιας και είπε στο Reuters ότι τέτοιες πρακτικές είναι “ανήθικες”, “ανέντιμες” και η “νομιμότητα” τους είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη:
“Our company has never conducted any secret campaign to trick competitors into generating false positives to damage their market standing. Such actions are unethical, dishonest and their legality is at least questionable.”
Σύμφωνα με τους πρώην εργαζομένους της Kaspersky Lab, η εταιρεία έκανε reverse engineering στο λογισμικό των ανταγωνιστών της προκειμένου να οδηγήσει στις λανθασμένες αναφορές. Τα αρχεία που κατασκεύαζε η εταιρεία έμοιαζαν με τα αυθεντικά – χωρίς να είναι – και στη συνέχεια με τη χρήση του VirusTotal ωθούσε τους ανταγωνιστές της στις λάθος αναφορές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 σε διάρκεια μιάμιση εβδομάδας 10 αρχεία της Kaspersky Lab ανακηρύχθηκαν ως επικίνδυνα από 14 άλλες εταιρείες ασφαλείας. Οι πρώην εργαζόμενοι λένε ότι επρόκειτο γιασαμποτάζ, ενώ η Kaspersky Lab λέει ότι έκανε ένα πείραμαπροκειμένου να αποδείξει ότι οι ανταγωνιστές της αντέγραφαν την τεχνολογία της.
Περισσότερα για την υπόθεση του ψεύτικου malware από τηνKaspersky Lab, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των πρώην εργαζομένων της, μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ του Reuters.
Για οτιδήποτε νεότερο μείνετε συντονισμένοι στο techsmart.gr
1 Comment