Οδηγός online ασφάλειας για τις καλοκαιρινές διακοπές

Οδηγός online ασφάλειας για τις καλοκαιρινές διακοπές

Η εταιρία ασφαλείας ESET, ετοίμασε έναν σύντομο οδηγό για να ενημερώσει τους χρήστες πως μπορούν να παραμείνουν οι ίδιοι, οι συσκευές και τα δεδομένα τους προστατευμένα, ακόμη και όταν ταξιδεύουν.

Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες κουβαλούν μαζί τους όλα τα gadgets ακόμη και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν σε δημόσιες συνδέσεις στο Internet, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και online αγορές, η εταιρία ασφαλείας ESET, ετοίμασε έναν σύντομο οδηγό για να ενημερώσει τους χρήστες πως μπορούν να παραμείνουν οι ίδιοι, οι συσκευές και τα δεδομένα τους προστατευμένα, ακόμη και όταν ταξιδεύουν.

  1. Βεβαιωθείτε ότι το laptop σας και οι φορητές συσκευές διαθέτουν πλήρως ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα και λογισμικό, καθώς και μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας.
  2. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας πριν φύγετε από το σπίτι και αποθηκεύστε το αντίγραφο ασφαλείας σε ασφαλές μέρος. Εξετάστε την πιθανότητα να μεταφέρετε τα ευαίσθητα δεδομένα από το σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας σε ένα κρυπτογραφημένο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης για το διάστημα που θα βρίσκεστε σε διακοπές.
  3. Μην αφήνετε ποτέ τις συσκευές σας χωρίς επιτήρηση σε δημόσιους χώρους. Χρησιμοποιώντας μία λύση anti-theft μπορείτε να εντοπίσετε το χαμένο laptop ή smartphone σας, σε περίπτωση που κλαπεί, και να διαγράψετε τα περιεχόμενα του από απόσταση, αν προκύψει ανάγκη.
  4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις λειτουργίες «password protection» και «inactivity timeout» σε όλες τις συσκευές σας, όπως laptops, tablets, και smartphones, και προσπαθήστε να μειώσετε το χρονικό όριο στο ελάχιστο. Το να κάνετε διαρκώς log in μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά είναι προτιμότερο από να κλαπούν οι ευαίσθητες πληροφορίες σας.
  5. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μόνο αξιόπιστες υπηρεσίες Internet. Μη διστάσετε να ρωτήστε το όνομα του Wi-Fi που έχει το ξενοδοχείο σας ή το μέρος που σας φιλοξενεί και προσέξτε να χρησιμοποιήσετε ακριβώς το ίδιο όνομα. Προσοχή στις συνδέσεις που εξαπατούν αναφέροντας στην ονομασία τους φράσεις όπως «δωρεάν WiFi», ή κάτι παρόμοιο, δίπλα από το αυθεντικό όνομα.
  6. Εάν το διαδίκτυο του ξενοδοχείου σας ζητά να ενημερώσετε το λογισμικό, προκειμένου να συνδεθείτε, αμέσως αποσυνδεθείτε και ενημερώστε τη ρεσεψιόν ή τον ιδιοκτήτη του μέρους που μένετε.
  7. Μην χρησιμοποιείτε συνδέσεις Wi-Fi που δεν είναι κρυπτογραφημένες με WPA2. Οτιδήποτε με χαμηλότερες προδιαγραφές απλά δεν είναι αρκετά ασφαλές και μπορεί να παραβιαστεί σχετικά εύκολα. Αποσυνδεθείτε από το Wi-Fi, αν δεν χρησιμοποιείτε τη σύνδεση.
  8. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Wi-Fi για να συνδεθείτε στο δίκτυο της εταιρείας σας, χρησιμοποιείτε πάντα ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο.
  9. Αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο, προσπαθήστε να μην πραγματοποιείτε ενέργειες online τραπεζικών συναλλαγών και αγορών μέσω δημοσίων Wi-Fi. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα δεδομένων και να δημιουργήσετε το δικό σας hotspot.
  10. Εάν δεν χρησιμοποιείτε λύση antivirus και υποψιάζεστε ότι το laptop σας έχει μολυνθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν το ESET Online Scanner, που δεν απαιτεί εγκατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση κακόβουλου λογισμικού ακόμη και όταν βρίσκεστε εν κινήσει.
Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment