Οι καλύτερες πρακτικές για ανάκτηση δεδομένων από SSD δίσκους

Οι καλύτερες πρακτικές για ανάκτηση δεδομένων από SSD δίσκους

Οι μονάδες SSD (Solid State Drives) προσφέρουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων σε σχέση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους (HDD). Το κύριο πλεονέκτημα των SSD είναι ότι χρησιμοποιούν μη πτητικές μάρκες μνήμης που βελτιώνουν την απόδοση και την ταχύτητα φόρτωσης. Χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και είναι πιο συμπαγή, καθιστώντας τα ιδανικά για φορητούς υπολογιστές και κινητές συσκευές που απαιτούν πιο ελαφριές επιλογές αποθήκευσης. Επιπλέον, οι SSD διαφέρουν από τους σκληρούς δίσκους στο ότι δεν διαθέτουν βραχίονα ενεργοποίησης που γράφει δεδομένα σε ένα δίσκο περιστροφής. Αυτή η απουσία κινούμενων μηχανικών εξαρτημάτων μειώνει την πιθανότητα βλάβης της μονάδας ή διακοπής της ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων όταν χρησιμοποιούνται συσκευές αποθήκευσης υπό διαμετακόμιση.

Τούτου λεχθέντος, πολλοί χρήστες SSD υποθέτουν ότι οι SSD τους είναι πιο αξιόπιστοι από τους σκληρούς δίσκους επειδή η έλλειψη κινούμενων μερών τους θα πρέπει θεωρητικά να σημαίνει λιγότερες ευκαιρίες γενικά για κάτι να πάει στραβά. Δυστυχώς, αυτό είναι λανθασμένο.

Ενώ οι μονάδες SSD κέρδισαν σωστά τη φήμη τους για απόδοση υψηλής ταχύτητας, δεν είναι αλάνθαστες. Στην πραγματικότητα, γενικά, η μακροζωία ενός SSD φαίνεται να είναι αρκετά ισοδύναμη με εκείνη ενός σκληρού δίσκου. Με άλλα λόγια, παρά τα πολλά πλεονεκτήματά τους, τα SSD εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα στην υποβάθμιση της μνήμης και τα φυσικά σφάλματα. Η μνήμη flash φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι πυκνωτές, το τροφοδοτικό και τα τσιπ ελεγκτών καθιστούν όλα τα SSDs επιρρεπή σε ηλεκτρικές βλάβες.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι ΜΣΠ να κατανοήσουν ότι τα SSD μπορούν να αποτύχουν και να προετοιμαστούν με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να βοηθήσουν τους πελάτες να αποφύγουν την απώλεια δεδομένων. Η κατώτατη γραμμή είναι ότι ο θάνατος ενός SSD μπορεί να είναι απρόβλεπτος και αναπόφευκτος σε ορισμένες περιπτώσεις, γι ‘αυτό είναι καλύτερο να μάθετε για προληπτικά μέτρα και ανάκτηση δεδομένων SSD πολύ πριν από πιθανή αποτυχία.

Μπορούν οι δίσκοι SSD να ανακτηθούν τα δεδομένα τους;

Το αν οι μονάδες SSD μπορούν να ανακτηθούν είναι μια πολύπλοκη ερώτηση. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα νεκρό SSD μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά με την κατάλληλη τεχνική ανάκτησης, αλλά αυτό δεν το καθιστά πλήρως λειτουργικό και πάλι.

Επιπλέον, ακόμη και αν έχει επανέλθει ένα κατεστραμμένο SSD, δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα δεδομένα του μπορούν να σωθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΜΣΠ πρέπει να γνωρίζουν πώς να αξιολογούν την υγεία των SSD πριν συμβούν τα χειρότερα και πρέπει να κατανοήσουν τους μηχανισμούς (και τα όρια) της ανάκτησης δεδομένων από αστοχίες SSD.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο SSD δίσκος αποτυγχάνει;

Δυστυχώς, οι αποτυχίες SSD είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Σε αντίθεση με τους σκληρούς δίσκους, τα SSD δεν εκπέμπουν ακουστικά σήματα, όπως σφύριγμα, κλικ ή βουητό όταν πλησιάζουν σε πλήρη διακοπή λειτουργίας. Οι μονάδες SSD μπορούν να λειτουργούν σιωπηλά μέχρι να σταματήσουν να λειτουργούν απλά.

Ακόμα, τα SSD εμφανίζουν προειδοποιητικά σήματα που οι εκπαιδευμένοι χρήστες μπορούν να μάθουν να εντοπίζουν. Οπλισμένοι με την κατάλληλη γνώση, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει πιθανή αποτυχία SSD και μπορεί να λάβει μέτρα για να παρέμβει.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους δείκτες ότι το SSD σας μπορεί να πλησιάζει το όριο κύκλου ανάγνωσης / εγγραφής ή αντιμετωπίζει φυσικά προβλήματα:

Κακά μπλοκ. Όλες οι μορφές αποθήκευσης είναι ευάλωτες σε ελαττωματική μνήμη. Σε ένα SSD, αυτό παίρνει τη μορφή “κακών μπλοκ” – τμήματα αποθήκευσης που εμποδίζουν την αποθήκευση δεδομένων και τις λειτουργίες ανάκτησης, μέσω διαφθοράς στη μνήμη ή σωματικής βλάβης.

Ένα SSD που πάσχει από κακό μπλοκ μπορεί να παρουσιάσει μερικά βασικά συμπτώματα. Η αποθήκευση, η ανάγνωση και η μετακίνηση αρχείων ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτυχία. οι ενεργές εφαρμογές ενδέχεται να λειτουργούν αργά ή συχνά να συντρίβονται. ο χρήστης μπορεί να λάβει προτροπές για την επιδιόρθωση του συστήματος αρχείων. και η γενική απόδοση μπορεί να μειώνεται σταθερά, ειδικά όταν χειρίζεστε μεγάλα αρχεία. Σε αυτή την περίπτωση η ανάκτηση δεδομένων από SSD δίσκο θα είναι αρκετά δύσκολη.

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα σε ένα SSD και υποψιάζεστε ότι μια μονάδα αποθήκευσης μπορεί να έχει κακό μπλοκ, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να εκτελέσετε λογισμικό που αναζητά φυσικά ελαττώματα. Εάν το λογισμικό εντοπίσει φυσική ζημιά, θα θελήσετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για βασικά αρχεία και να αντικαταστήσετε το SSD σας.

Επισκευή συστήματος αρχείων. Εάν ένας υπολογιστής ή σύστημα αρχείων απαιτεί επισκευή, αλλά το λογισμικό φυσικού ελαττώματος δεν παρουσιάζει καμία ζημιά, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ένα πρόβλημα με τη θύρα σύνδεσης.
Πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας για ολοκληρωμένα αρχεία. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην επιδιόρθωση του συστήματος – οι χρήστες Mac OS μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Disk Utility, οι χρήστες του Linux μπορούν να τρέξουν το βοηθητικό πρόγραμμα fsck και οι χρήστες που χρησιμοποιούν διαφορετικό λειτουργικό σύστημα μπορούν να διερευνήσουν άλλες επιλογές λογισμικού freeware και premium.

Συντριβή. Εάν ένας υπολογιστής διακοπεί κατά την εκκίνηση αλλά φαίνεται να λειτουργεί κανονικά μετά από αρκετές επανεκκινήσεις, το SSD πιθανώς αποτυγχάνει.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά πράγματα: να εκτελέσετε λογισμικό για να αξιολογήσετε την απόδοση και την υγεία του SSD σας ή να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σας σύστημα αφού έχετε εκκαθαρίσει δεδομένα σχετικά με το σετ διαμερισμάτων. Ακόμα κι αν η αποτελεσματική μορφοποίηση του δίσκου αποκαταστήσει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, θα θέλετε να είστε σίγουροι ότι το SSD δεν θα πεθάνει οποιαδήποτε στιγμή σύντομα.

Λειτουργία μόνο για ανάγνωση. Ενώ είναι κάπως λιγότερο κοινό, είναι δυνατό τα SSD να σταματήσουν να λειτουργούν, εκτός από τη λειτουργία μόνο για ανάγνωση. Σε περίπτωση που ένα SSD δεν λειτουργεί, εκτός από την εκτέλεση λειτουργιών μόνο για ανάγνωση, η μονάδα είναι πιθανότατα κατεστραμμένη. Θα θελήσετε να αποθηκεύσετε σημαντικά δεδομένα, δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας πριν αναζητήσετε μια λύση.

Γιώργος Χατζηθεοδοσίου
georgioschatzitheodosiou@gmail.com

Με λένε Γιώργο και ασχολούμαι επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες, το Digital Marketing και δίνω μεγάλη έμφαση στην αξία της πληροφορίας. Δημιουργώ E-Books, Link Building στρατηγικές, βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και αρθρογραφώ πάνω στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ.

No Comments

Post A Comment