Πώς η Samsung έκανε τους αγρότες πιο πλούσιους από… τραπεζοϋπαλλήλους

Πώς η Samsung έκανε τους αγρότες πιο πλούσιους από… τραπεζοϋπαλλήλους

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η Nguyen Thi Dung τάιζε τις κότες της και δούλευε στους ορυζώνες για να τα βγάλει πέρα σε μία από τις φτωχότερες περιοχές του Βιετνάμ. Φέτος θα κερδίσει περισσότερα χρήματα από έναν τραπεζικό υπάλληλο. Τι άλλαξε; Ήρθε η Samsung.

Πριν από επτά χρόνια ο κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών έχτισε εργοστάσιο στην επαρχία Bac Ninh του Βόρειου Βιετνάμ και άρχισε την παραγωγή κινητών τηλεφώνων και μπαταριών. Η 57χρονη πρώην αγρότισσα τώρα ενοικιάζει δωμάτια και πουλάει είδη καθημερινής ανάγκης στους εργάτες της γραμμής παραγωγής. Φέτος υπολογίζει να βγάλει 68.000 δολάρια.

 Οι νέες εγκαταστάσεις της Samsung έδωσαν δουλειά σε 45.000 εργάτες και μεταμόρφωσαν ολόκληρη την περιοχή. Ανάμεσα στο 2011 και το 2015 στην επαρχία Bac Ninh άνοιξαν 2.000 νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα έφτασε να είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της χώρας. Η Samsung άνοιξε δύο ακόμη εργοστάσια, ένα στην επαρχία Thai Nguyen και ένα στην πόλη Ho Chi Minh, επενδύοντας συνολικά 15 δισ. δολάρια και δίνοντας δουλειά σε 130.000 Βιετναμέζους. Σήμερα διατηρεί συμβόλαια με 200 βιετναμέζικες εταιρείες.

Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με πούλμαν της Samsung που μεταφέρουν εργαζόμενους στα εργοστάσια, και φορτηγά που μεταφέρουν κινητά και μπαταρίες στο αεροδρόμιο Noi Bai – όπου η εταιρεία έχει ζητήσει δικό της τερματικό φορτίου. Οι γεωργοί που από τους ορυζώνες βρέθηκαν στη γραμμή παραγωγής των εργοστασίων, πλέον έχουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς, κοινωνική ασφάλιση και σταθερότητα. «Και δωρεάν διακοπές με την εταιρία», συμπληρώνει η 22χρονη Le Thi Hoa που εργάζεται στο εργοστάσιο της Bac Ninh.

Το 2015 οι εξαγωγές της Samsung από το Βιετνάμ έφτασαν τα 33 δισ. δολάρια, ενώ πριν την έλευσή της στη χώρα οι εξαγωγές κινητών τηλεφώνων και προϊόντων τηλεπικοινωνίας ήταν λιγότερες από 600 εκατ. δολάρια.

Η Samsung ήταν η αρχή για το Βιετνάμ, που μαζί με την Ταϊλάνδη, το Μπανγκλαντές και την Ινδονησία φιλοδοξούν να «κλέψουν» κι άλλες επιχειρήσεις από την Κίνα, όπου οι μισθοί και τα κόστη έχουν ανέβει αρκετά καθιστώντας τη λιγότερο ελκυστική σε μεγάλους κατασκευαστές.

www.economy365.gr

Tags:
Soustas
billnotis@yahoo.gr

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων. Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

No Comments

Post A Comment